Kino Lumière opäť otvorí svoje kinosály

KinoLumierelogo resizeV nadväznosti na uvoľnenie opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu bratislavské Kino Lumière Slovenského filmového ústavu (SFÚ) otvorí svoje kinosály od piatka 20. novembra 2020. V kine platia prísne hygienické a epidemiologické nariadenia, pravidelne sa realizuje dezinfekcia priestorov a jeho návšteva je bezpečná. Pokračovať bude aj projekt Kino doma online.

Program v Kine Lumière tvoria distribučné tituly z jesenného plánu premiér, ktoré pre opätovné zatvorenie kín nemali príležitosť dostať sa k divákom. Počas prvého dňa sa v rámci Ozvien Febiofestu premietne oceňovaný poľsko-francúzsky film Corpus Christi (2019) režiséra Jana Komasu, ktorý na Festivale corpuschristi1 resizepoľských hraných filmov v Gdyni získal jedenásť ocenení vrátane Ceny divákov a je poľským kandidátom na Oscara v kategórii najlepší medzinárodný film. Táto strhujúca dráma hriechu, ktorý priniesol vykúpenie, popisuje skutočný prípad poľského mladíka z nápravného zariadenia pre mladistvých a jeho duchovnú premenu.

Počas víkendu diváci budú mať možnosť vidieť aj sci-fi drámu Malý Joe (2019) od Jessicy Hausner, jej hlavná predstaviteľka Emily Beechamová bola za film ocenená na MFF Cannes ako najlepšia herečka. Dráma Nádej (2020) o žene, ktorej ostávajú len tri mesiace života, je inšpirovaná skutočným príbehom režisérky Marie Sødahlovej a exceluje v ňom švédska herecká hviezda Stellan Skarsgård.

V programe bude zastúpená aj slovenská kinematografia, premietne sa dokumentárny film Jara Vojteka Raj na zemi (2019), zachytávajúci profesionálny aj súkromný osud reportéra Andreja Bána, ďalej výnimočný portrét originálneho českého výtvarníka a režiséra Jana Švankmajera a zároveň hravý situačný film Alchymická pec (2020) režisérskej dvojice Jan Daňhel a Adam Oľha. Diváci uvidia aj film Šarlatán (2020) uznávanej poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej, životopisnú drámu o živote corpuschristi2 resizevýnimočného muža Jana Mikoláška obdareného zvláštnymi liečiteľskými schopnosťami, ktorá je českou nomináciou na Oscara v kategórii najlepší medzinárodný film.

Pokiaľ nadchádzajúca epidemiologická situácia umožní aj naďalej premietať, Kino Lumière pre svojich divákov pripravuje filmy z prehliadky Be2Can, nominované snímky na Európske filmové ceny i vybrané diela z redukovaného programu jesenných podujatí Febiofest a Filmový festival inakosti. V decembri jeho dramaturgovia plánujú zaradiť aj projekcie Filmotéky, ktoré ponúknu filmy zo zlatého fondu svetovej a slovenskej kinematografie zo zbierok Slovenského filmového ústavu. „Je zrejmé, že budeme musieť byť pri programovaní kreatívnejší, ako bývame v období, keď majú kiná k dispozícii riadnu distribučnú ponuku. Veľkým problémom je súčasná všeobecná neistota, i nepredvídateľnosť rozhodnutí kompetentných. Nemáme žiadne garancie, či zo dňa na deň nedôjde k rozhodnutiu kiná opätovne zavrieť. V takejto situácii sa veľmi ťažko čokoľvek plánuje a propaguje,“ hodnotí aktuálnu situáciu manažérka Kina Lumière Zita Hosszúová.

Pri návšteve kina je nevyhnutné dodržiavať prísne hygienické a epidemiologické nariadenia. V kinosálach platí šachovnicové sedenie, diváci musia mať prekryté horné dýchacie cesty a používať dezinfekciu rúk. Kino odporúča nákup vstupeniek online a tiež sledovať obsadenosť kinosál, ktorých kapacita bude obmedzená na základe predpísaných pravidiel.

Kino Lumière naďalej realizuje aj online projekcie vo virtuálnej kinosále Kina doma, od 16. do 22. novembra sa premietajú filmy festivalu talianskeho filmu MittelCinemaFest, v programe sú tiež vybrané distribučné tituly i cyklus Príbehy umenia.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.