Zomrel známy slovenský režisér Emil Fornay

EmilFornayFilmová legenda, Emil Fornay zomrel v pondelok 2. novembra 2020 po dlhšej chorobe. Svet opustil vo veku 76 rokov, pričom o tejto smutnej udalosti informovala jeho dcéra Mira Fornay. Nebol iba filmovým režisérom, ale aj scenáristom, kameramanom, publicistom, fotografom, vydavateľom, producentom a dokonca i cestovateľom.

Narodil sa 18. decembra 1943 v Spišskej Novej Vsi. V roku 1966 absolvoval FAMU - kde bol prijatý do odboru kamera ako najmladší študent v histórii školy - krátkou hranou snímkou Reminiscencie. Išlo o bezdialógový experimentálny film o obyvateľoch bratislavského starého mesta. Po skončení vysokej školy začal pracovať na bratislavskej Kolibe, kde sa inak angažoval už počas svojho štúdia.

Jeho mimoriadne bohatá a rôznorodá filmografia zahŕňa viac než 300 titulov, pričom väčšinu z nich aj režíroval. Bol autorom scenárov k vyše 150 snímkam a mnoho z nich snímal ako kameraman. Jeho filmy boli uvedené na viac ako 20 festivaloch, kde získal i viacero ocenení. Je taktiež autorom autobiografických kníh Na všetkých kontinentoch, Príbeh filmára a Jubilejný rok filmára. Samotný Fornay nazýval sám seba "filmárom paradoxov života" a vo svojej podstate ním aj skutočne bol.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.