Služobníci putujú po svete a získavajú ocenenia

Sluzobnici2Po úspešnej svetovej premiére na prestížnom festivale Berlinale sa mal nový film Ivana Ostrochovského Služobníci dostať do slovenských kín už na jar. Jeho pôvodne plánovanú premiéru však zastavila prvá vlna pandémie a náhradný novembrový termín zas zastavil čiastočný lockdown krajiny. A hoci domáci diváci sa snímky dočkajú až po opätovnom otvorení verejného života na Slovensku, čierno-biela dráma o živote v totalitnom Československu s úspechom putuje po zahraničných festivaloch. Za sebou má už uvedenia v Kanade, Austrálii, Belgicku, Luxembursku, Turecku, Rumunsku, Srbsku či v Maďarsku a tým sa jeho medzinárodná púť zďaleka nekončí. „Teší ma, že napriek špecifickej slovenskej téme filmu prejavili záujem o kino distribúciu okrem koprodukčných krajín Slovenska, Česka, Rumunska a Írska aj v rôznych ďalších európskych krajinách ako napríklad vo Francúzsku, Španielsku, Poľsku, Veľkej Británii, Švédsku či Švajčiarsku," povedal režisér, scenárista a producent filmu Ivan Ostrochovský.

Príbeh mladých kňazov z totalitného Československa, ktorí sa musia rozhodnúť medzi cestou svedomia alebo cestou kolaborácie, si v uplynulých dňoch pripísal na svoje konto štyri zahraničné ocenenia.„Pre jeho napínavú a desivú víziu systému, ktorý sa snaží ovládať a riadiť dokonca aj morálku a osobné GrandPrixCinEast resizepresvedčenie, a pre príbeh, v podaní vynikajúceho obsadenia a rozprávaný so zákerným použitím zvuku a strohých čierno-bielych vizuálov primeraných pocitu totality, udeľujeme Grand Prix filmu Služobníci Ivana Ostrochovského,“ znelo rozhodnutie medzinárodnej poroty Filmového festivalu CinÉast v Luxembursku.

Z hlavnej súťaže Filmového festivalu v belgickom Gente si zase Služobníci odniesli Cenu Georgesa Deleruea za najlepšiu hudbu a zvukový dizajn. „Služobníci sú skvelým výkonom výnimočnej kinematografie. Zvuk, obraz a dej sú starostlivo prepracované a každý filmový prvok pracuje na najvyššej úrovni. Zlovestná hudba a vysoko nabitý zvukový dizajn podporujú obraz jedinečným a moderným spôsobom, ktorý posúva film za hranice dokonalosti,“ ohodnotila porota filmovú hudbu slovenského skladateľa Miroslava Tótha a jeho rumunského kolegu Cristiana Loleu, ako aj autora zvukového dizajnu Michala Novinského. Z Medzinárodného filmového festivalu v Odese získala snímka Zvláštne uznanie poroty „za citlivosť, s ktorou je vyrozprávaný tento silný príbeh a za presnosť, s ktorou všetky prvky filmu spolu fungujú. Ako uznanie FilmFestGent resizetým, ktorí denne bojujú proti útlaku.“ Filmový festival Alexandrea Traunera ART Szolnok v Maďarsku venoval Služobníkom bronzovú medailu v Súťaži európskych celovečerných hraných filmov. Po tom, ako sa Služobníci počas leta dostali do užšieho výberu nominácií na renomované Európske filmové ceny, koncom septembra zvíťazili v hlavnej súťaži Medzinárodného filmového festivalu Febiofest v Prahe. „Mimoriadne silný príbeh a skutočná oslava filmového jazyka. Všetky zložky tohto filmu sú na najvyššej filmárskej úrovni a spoločne sa spájajú do veľmi pôsobivého, odvážneho a originálneho celku,“ zdôvodnila hlavnú cenu porota českého Febiofestu v zložení Beata Parkanová, Anna Polívková a Slávek Horák.

Píše sa rok 1980. Michal a Juraj sú študenti kňazského seminára v totalitnom Československu. Vedenie fakulty sa zo Febiohlavnacena resizestrachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu. Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo cestu svedomia a dostane sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti. „Hoci sú Služobníci zasadení do roku 1980, do obdobia komunistického Československa počas éry studenej vojny, Ostrochovského zákerne štipľavý, vrcholne sebavedomý, mrazivo štýlový, druhý celovečerný film prináša príbeh, ktorý je nanajvýš platný a aktuálny aj pre dnešok,“ napísal v jednej z prvých recenzií po svetovej premiére na Berlinale o filme známy filmový portál Screen International. Služobníci si vyslúžil kladné ohlasy aj v ďalších uznávaných svetových médiách ako Variety či The Hollywood Reporter. Realizáciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond, fond Eurimages, rumunský fond CNC, český Státní fond kinematografie, Bratislavský samosprávny kraj a Rumunská televízia.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.