V britskom vydavateľstve Second Run vyšla Neha Martina Šulíka

SFUlogo resizeV renomovanom britskom vydavateľstve Second Run vyšiel v týchto dňoch blu-ray nosič s dlhometrážnym debutom Martina Šulíka Neha (1991), ktorý sa krátko po vydaní stretol s pozitívnou odozvou a priaznivými kritikami. Ide o prvé vydanie tohto filmu v zahraničí i o jeho prvé vydanie na blu-ray nosiči, zároveň je to už šiesty slovenský film licencovaný Slovenským filmovým ústavom (SFÚ), ktorý toto prestížne vydavateľstvo ponúklo na zahraničný trh.

Neha rozpráva komorný príbeh milostného trojuholníka. Jeho hlavným hrdinom je dvadsaťročný Šimon, ktorý odchádza z rodičovského domu, aby našiel sám seba. Spoznáva Viktora a Máriu a tí ho postupne vťahujú do svojho komplikovaného vzťahu pohybujúceho sa na hranici nežnosti a krutosti. Šimon postupne odhaľuje ich spoločnú minulosť a čoraz viac podlieha ich spôsobu existencie. „Pre mňa to bol veľmi dôležitý film. Zadefinoval som si pri ňom veľa vecí o spôsobe práce, o vzťahu k štábu, o vzťahu k realite. Ovplyvnilo to skoro všetky moje ďalšie filmy,“ hovorí o svojom debute Martin Šulík v krátkom filme O nehe, ktorý vznikol pri príležitosti vydania blu-ray nosiča a je jeho súčasťou. „Uvedomil som si, že film by mal odrážať názory všetkých tvorcov. Ak to má fungovať ako kolektívne dielo, tak každý má do toho vniesť svoju tému, ale zároveň všetky témy by mali korešpondovať, dopĺňať sa alebo fungovať v nejakých vzťahoch.“

Nový dokument O nehe zachytáva výpovede tvorcov filmu Martina Šulíka, Ondreja Šulaja, Zuzany Gindl-Tatárovej, Vladimíra Godára a Martina Štrbu. Neha resizeRealizoval ho Slovenský filmový ústav v réžii Michala Michaloviča. Okrem neho je súčasťou blu-ray aj krátky Šulíkov dokument Hurá z roku 1989. Nosič obsahuje tiež booklet s rozsiahlym textom britského filmového publicistu, kritika a historika Petra Hamesa, ktorý sa špecializuje na východoeurópsku a česko-slovenskú kinematografiu a je tiež autorom reprezentatívnej publikácie Best of Slovak Film 1921 – 1991, ktorú SFÚ vydal pred dvomi rokmi už v druhom vydaní.

Hames považuje Šulíka za jedného z najvýraznejších režisérov, ktorí v postkomunistickom období pôsobili v Českej alebo Slovenskej republike. „Oba jeho prvé filmy, Neha a Všetko čo mám rád (1993), súvisia s poslednými rokmi komunistického režimu a so skutočnou a imaginárnou skúsenosťou s novou a neznámou spoločenskou a politickou realitou,“ píše v svojej štúdii.

Film vznikal v novej spoločenskej situácii krátko po Nežnej revolúcii v novembri 1989, čo sa odrazilo na nakrúcaní aj v spôsobe rozprávania. Podľa dramaturgičky filmu Zuzany Gindl-Tatárovej išlo o modernú výpoveď o Slovensku. V bonusovom filme O nehe hovorí, že „mnohí režiséri na začiatku 90. rokov zobrali do rúk fangľu a aj tí najväčší si štrnganie kľúčmi vpašovávali do svojich filmov. Martin taký nikdy nebol a ani nikdy nebude, ako ukázala jeho doterajšia filmografia. Pritom urobil niečo, čo bolo oveľa presvedčivejším, hlbším a filozofickejším odrazom predchádzajúcich rokov i toho, kam sa uberáme, než tí, ktorí tú fangľu zdvihli.“

Britské vydavateľstvo Second Run, ktoré sa dlhodobo špecializuje na vydávanie významných a oceňovaných filmov z celého sveta, vydalo film Neha na blu-ray nosiči ako šiesty slovenský film licencovaný Slovenským filmovým ústavom. V minulosti vydalo na zahraničný trh aj DVD nosiče s filmami Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra, Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska, Obrazy starého sveta (1972) Dušana Hanáka a Drak sa vracia (1967) Eduarda Grečnera. Film Panna zázračnica (1966) v réžii Štefana Uhra bol vydaný aj na blu-ray nosiči.

Na zahraničný trh sa nosič s Nehou dostal 10. augusta a stretol sa s pozitívnym prijatím. Napríklad Britský filmový inštitút (BFI) ho dáva do pozornosti ako „formálne a štrukturálne dôsledný ´štrajkujúci´ debut (...), ktorý vznikol bezprostredne po páde Slovenskej socialistickej republiky a mapuje ničivé dôsledky režimu na osobné vzťahy v období normalizácie.“ Opisuje ho ako psychosexuálnu drámu podobnú raným filmom Romana Polanského. Na kvalitu filmu i technickú stránku nosiča upozorňuje viacero zahraničných médií, venujúcich sa kinematografii a „domácemu videu“.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.