Do Ex Oriente Film vybrali film Diany Fabiánovej o partnerskej nevere

FilmExpandedlogo resizeMedzinárodný workshop Ex Oriente Film sa po druhýkrát bude konať v spolupráci českého Institutu dokumentárního filmu a slovenskej distribučnej platformy Film Expanded. Pre koronakrízu organizátori adaptovali vôbec prvý tréningový program svojho druhu v strednej a východnej Európe do digitálneho priestoru. 18. ročník prvej fázy Ex Oriente Film potrvá od 22. do 27. júna.

Zo 108 prihlásených filmov bol do finálnej dvanástky zaradený aj pripravovaný dokument slovenskej režisérky Diany Fabiánovej. Workshop povedú významní slovenskí režiséri Ivan Ostrochovský či Peter Kerekes. Diana Fabiánová je Institurdokfilmulogo resizeznáma ako riaditeľka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet a vďaka svojmu filmu Mesiac v nás (2009) o spoločensko-historickom kontexte menštruácie, ktorý bol v minulosti vyvíjaný v rámci Ex Oriente Film. „Táto skúsenosť mi veľmi pomohla zorientovať sa v medzinárodných dokumentárnych štruktúrach, pochopiť fungovanie dôležitých medzinárodných festivalov či nájsť vhodného distribútora. Spätná väzba od profesionálov je počas tvorivého procesu neoceniteľná,” bilancuje Diana Fabiánová svoj zážitok z workshopu. Jej ďalší film vybraný do nového cyklu Ex Oriente Film má pracovný názov Šťastne (ne)verní a bude sa zaoberať morálnymi aspektami partnerskej nevery.

 

„Fascinujú ma medziľudské vzťahy, dvojitá morálka prešpikovaná ExOriente Film2 resizespoločnosťou a hľadanie si vlastnej cesty. Neuspokojiť sa so status quo len preto, že dané názory či spôsob žitia sú akceptované kultúrou a náboženstvom v ktorých vyrastáme,” povedala Fabiánová, ktorá vníma neveru ako výrazný fenomén, ktorý keď nie je ošetrený, je vo svojej podstate toxický. „Asi aj preto je radšej zámerne prehliadaný a obchádzaný. Priamo či nepriamo však výrazne vplýva na životy veľkej časti populácie. Napriek tomu vo väčšine prípadov nie sme schopní o nej, ako i o udalostiach, ktoré k nej viedli úprimne komunikovať. Film má za cieľ odbúrať tabu a vniesť trochu svetla do trinástej komnaty našej spoločnosti,” dodala režisérka.

 

Ex Oriente Film si kladie za cieľ pripravovať tvorcov tak, aby mohli PeterKerekeszdroj resizeuspieť v realite európskeho produkčného prostredia rešpektujúc ich autorské vízie a unikátny štýl. Počas troch týždňových workshopov rozložených do deviatich mesiacov budú producenti a režiséri konzultovať svoje pripravované dokumentárne filmy s viac než 30 poprednými filmovými tvorcami a expertmi v oblasti vývoja, produkcie a propagačných stratégií. Program prvého workshopu je pevne štruktúrovaný a overený mnohoročnou praxou. Vývoj projektov bude prebiehať ako v skupinových dielňach, tak pri individuálnych konzultáciách.

 

V aktuálnom tíme tútorov Ex Oriente Film sú aj uznávaní slovenskí režiséri a producenti Peter Kerekes a Ivan Ostrochovský, či slovenská dokumentaristka Viera Čákanyová. Kerekes sa preslávil filmami 66 sezón (2003) či Ako sa varia dejiny (2008). Spolu s Ivanom Ostrochovským IvanOstrochovsky resizesa podieľal na poviedkovom dokumentárnom filme Zamatoví teroristi (2013) ocenenom na MFF Karlovy Vary či áčkovom Berlinale, kde boli uvedené aj Ostrochovského hraný debut Koza (2015) a naposledy jeho najnovší film Služobníci (2020). Ako producent sa Ostrochovský podieľal tiež na filme Frem rovnako uvedenom na uplynulom Berlinale, ktorým debutovala Viera Čákanyová uzatvárajúca trojicu slovenských lektorov.

 

Slovenská časť programu ďalej spočíva v zapojení observerov z profesionálneho prostredia, ako aj mladých študentov dokumentárneho filmu a produkcie z Filmovej a televíznej fakulty VŠMU. Do programu je zaradená panelová diskusia na tému Slovenská dokumentárna krajina, v rámci ktorej sa medzinárodnému publiku odprezentuje slovenský audiovizuálny priemysel a možnosti koprodukčných partnerstiev. Panelu sa zúčastnia prezidentka Asociácie nezávislých producentov Zuzana Mistríková, šéfka Slovenskej filmovej agentúry Zuzana Bieliková, dramaturg dokumentárnej sekcie RTVS Ondrej Starinský a producent, režisér a pedagóg z VŠMU Peter Kerekes. Panel moderuje programová riaditeľka Jedného sveta Eva Križková.

 

„Máme veľkú radosť, že Institut dokumentárního filmu sa po úspešnej minuloročnej spolupráci rozhodol aj tento rok ExOrienteFilm resizezakotviť na Slovensku. Hoci nie je možné uskutočniť workshop opäť v magickej Banskej Štiavnici, digitálna verzia nahradí program v plnej šírke jeho dramaturgie, pričom nezabúda ani na slovenských filmových profesionálov a študentov, ktorí môžu inšpiratívny týždeň plný špičkových prednášok zažiť online spolu s medzinárodnými účastníkmi. Pre slovenskú kinematografiu znamená Ex Oriente Film v neposlednom rade aj jedinečnú príležitosť odprezentovať sa zahraničnému industry publiku," povedal spoluzakladateľ Film Expanded Matej Sotník.

 

Workshop Ex Oriente Film 2020 pokračuje druhou fázou na jeseň na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava. Vyvrcholí pitchingom East Doc Forum v rámci East Doc Platform, kde účastníci predstavia svoje projekty popredným európskym a severoamerickým nezávislým producentom, distribútorom a zástupcom televízií, filmových fondov a festivalov.

Foto: Miro Nôta

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.