Premiéra filmu V hmle sa posúva o pár mesiacov

Vhmle resizeZuzana Piussi, ktorá sa už dávnejšie zaoberá témou justície, jej aktuálnemu stavu a dôvodom zlyhávania, sa rozhodla odložiť premiéru nového dokumentu V hmle s podtitulom “slovenské cesty k spravodlivosti”.

Režisérka odkrýva tému, na ktorú je potrebné viac času a tiež nové súvislosti, ktoré môže priniesť až situácia v spoločnosti po voľbách. Dátum novej premiéry zatiaľ stanovený nie je. „Pôvodne som chcela pustiť film pred voľbami, aby podporil tému očisty justície, debatovať o týchto témach je dôležité. Film sa nakrúcal v priebehu pol roka a niektoré jeho línie sa nepodarilo uzavrieť, je nutné film dotáčať aj po voľbách. Do predvolebnej diskusie o justícii chcem ponúknuť ukážku z filmu V hmle,“ povedala k aktuálnej situácii Zuzana Piussi.
 
S problémami bezprávia v právnom štáte sa zaoberala už v roku 2011. Svojou tvorbou prináša odvážny a originálny pohľad na javy a dianie v spoločnosti; okrem iných sú to filmy: Nemoc tretej moci (2011), Krehká identita (2012) a filmy  z ostatného obdobia: Obliehanie mesta (2019), ktorý na kremnickom prípade tematizuje všeobecné aspekty zápasu komunít s veľkými ťažobnými zámery a Univerzizity a sloboda (2019) o patológiach v priestore univerzít v čase masifikácie a komercionalizácie vzdelania, posledné dva vytvorila spolu s Vítom Janečkom. Vlani odpremiérovala aj film Ukradnutý štát, ktorý sa snaží odkývať mechanizmy, ktoré vytvárajú kauzy a posuny informácií.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.