Dokument Pavlovi Traubnerovi získal ocenenie v Houstone

Traubner resizeDokument o neurológovi prof. Pavlovi Traubnerovi z cyklu krátkometrážnych televíznych dokumentárnych filmov GEN.SK získal prestížne medzinárodné ocenenie Platinum Remi Award na 53. ročníku svetového filmového festivalu WorldFest Houston v USA v kategórii Najlepší krátky film.

Hoci pandémia zasiahla aj tento známy medzinárodný filmový festival a kinosály ostali prázdne, odborné poroty pracovali a vyberali z viac ako 4 500 prihlásených filmov zo 47 krajín. Hodnotenie filmov, ako aj komunikácia s tvorcami prebiehala, ako inak, prostredníctvom internetu. „Vynikajúce umelecké spracovanie dojemného životného príbehu Pavla Traubnera, ktorý sa vždy snažil zachraňovať ľudí nielen ako lekár, ale aj ako človek a humanista,“ také je záverečné hodnotenie tohto krátkeho dokumentu, ktorého režisérom je mladý slovenský režisér a fotograf David Mináč. Cena príde autorovi poštou.

GENTraubner resizeMedzinárodný filmový festival v Houstone je jedným z najstarších nezávislých filmových a video festivalov na svete. Na rozdiel od filmových festivalov  ako sú Cannes či Toronto, sa na ňom udeľujú ceny až v 10. hlavných kategóriách (o. i. hudobné videá, nové médiá, experimentálne filmy a ine). Medzi najznámejšími laureátmi z predošlých ročníkov nájdeme aj také zvučné mená ako Steven Spielberg, George Lucas, John Lee Hancock, David Lynch, Ang Lee, Coen Brothers, Ridley Scott, Oliver Stone a ďalší.  

Prof. Pavel Traubner, ktorý patrí k špičke slovenskej a svetovej neurológie, pomohol už tisícom svojich pacientov. Ako malé dieťa Traubnersmamou resizesa počas vojny v lesoch schovával spolu s rodičmi a starými rodičmi pred rasovou perzekúciu a akoby zázrakom sa mu podarilo zachrániť. Svoj pocit dlhu za prežitie pretavil do svojej lekárskej kariéry. Bol dlhoročným prednostom I. Neurologickej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave a dekanom Lekárskej Fakulty Univerzity Komenského, kde vychoval celú generáciu odborníkov.

Režisér David Mináč vyštudoval na britskej University of Southampton (Odbor Film a Psychológia). Venuje sa predovšetkým filmovej réžii, scenáristike, módnej fotografii a komponovaniu hudby. Usporiadal viacero audiovizuálnych výstav vo Veľkej Británii, v Českej  republike a na Slovensku. V roku 2017 ho Czech Photo Center v Prahe ocenilo za jeho audiovizuálnu tvorbu titulom Objav roka.

Dokument z cyklu GEN.SK/Pavol Traubner vznikol v produkcii spoločnosti Trigon Production a Dvojka RTVS ho v premiére odvysielala na jeseň minulého roka. 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.