O Európske filmové ceny zabojuje film Dobrá smrť

Sefta.logo resizeČlenovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) vyberali spomedzi majoritných slovenských filmov kandidáta, ktorého SFTA navrhne na Európske filmové ceny. Ceny každoročne udeľuje Európska filmová akadémia.

V tomto roku rozšírila podmienky, ktoré film prihlasovaný na Európsku filmovú cenu musí spĺňať. Z tohto dôvodu SFTA vyberala len v kategórii dokumentárnych filmov, v ktorej sa stretli víťaz národnej filmovej ceny Slnko v sieti pre najlepší dokumentárny film za rok 2018 Posledný autoportrét (r. Marek Kuboš), príbeh rómskeho zoskupenia Gypsy Band Lomnické Čháve s názvom Kapela (r. Ladislav Kaboš) a životopisný film Dobrá smrť (r. Tomáš Krupa), uvedený do kín v marci 2019.

Na základe hlasovania akademikov posiela SFTA do boja o Európske filmové ceny v kategórii dokumentov film Dobrasmrt2 resizeDobrá smrť režiséra Tomáša Krupu, ktorý prináša tému eutanázie. Protagonistkou autobiografického príbehu je nevyliečiteľne chorá Angličanka Janette s diagnózou svalovej dystrofie, ktorá by rada ukončila svoj život dôstojne. Preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť. Keďže tú vo Veľkej Británii, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Cestu musí naplánovať skôr než jej to rýchlo postupujúca choroba znemožní.
Dokument o ceste za smrťou získal Cenu Poroty Českej súťaže na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden Svět 2019. Slávnostného odovzdávania Európskych filmových cien sa uskutoční 7. decembra 2019 v Berlíne.

Viac: www.europeanfilmacademy.org.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.