Tento víkend sa začína Týždeň slovenského filmu

TyzdenslovenskehofilmuAko vzniká animovaná rozprávka alebo ako sa interpretuje história vo filmoch. Týždeň slovenského filmu prinesie opäť nielen to najlepšie z domácej tvorby za uplynulý rok, ale aj viacero zaujímavých workshopov a seminárov. Už tento víkend v bratislavskom Kine Lumiére v sobotu 6. apríla odštartuje blokom premietaní pre tých najmenších, na ktorých čakajú rozprávky ako Websterovci, Čertovské pero.

Vyskúšať, ako sa tvorí animovaná rozprávka si deti budú môcť počas workshopu Filmový kabinet deťom s Mimi a Lízou a ďalšími obľúbenými postavičkami. Najmenším je určené aj nedeľné popoludnie s rozprávkami Keď draka bolí hlava a víťazným filmom Slnko v sieti v kategórii Najlepší animovaný film.

 

Celkovo sa počas Týždňa slovenského filmu premietne vyše štyridsať hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, Sprievodne resizektoré mali premiéru v roku 2018. Pred každým premietaným filmom či pásmom si organizátori pripravili pre divákov krátky úvod a po vybraných projekciách i besedy s tvorcami – účasť prisľúbili osobnosti ako scenárista, režisér a herec Martin Šulík, scenárista Marek Leščák, dokumentarista Marek Kuboš a ďalší. “Týždeň slovenského filmu je príležitosťou nielen si pozrieť filmy, ktoré sa uchádzali o národnú filmovú cenu Slnko v sieti za rok 2018 ale i stretnúť sa s tvorcami, hercami, herečkami a odborníkmi na slovenskú kinematografiu,” hovorí programový dramaturg Miro Ulman. “Pre návštevníkov sme pripravili desať sprievodných podujatí. Niektoré budú len pre pozvaných odborníkov, napríklad Workshop LITA na tému Autorské právo v audiovízii, ale väčšina je prístupných pre širokú verejnosť.”

 

Návštevníci sa môžu tešiť na vedomostný kvíz, panelovú diskusiu o slovenskom hranom a dokumentárnom filme či diskusiu Ako vzniká tanečný film, ktorá prinesie pohľad do zákulisia slovenského filmu pre mladých Backstage a odpovie aj na otázky, ako sa hľadá správny pomer medzi tancom Diskusie resizea príbehom, ale aj to, či sa dá tancom uživiť. Počas týždňa sa uskutoční aj masterclass s filmovým režisérom Jonášom Karáskom či workshop Autorské právo v audiovízii, ktorý sa povenuje najčastejším problémom filmových tvorcov v súvislosti s autorskými právami.

 

Súčasťou Týždňa slovenského filmu je aj seminár Rudolf Urc – tvorca a interpret histórie o režisérovi, scenáristovi, dramaturgovi, filmovom teoretikovi a pedagógovi, ktorý si prevezme Cenu Petra Mihálika za celoživotný prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy. Slávnostnou udalosťou bude aj krst DVD Obrazy (proti) extrémizmu spojený s diskusiou a projekciou dokumentárnych filmov Intolerancia, Aby sme v pokoji žili, Hľadanie ilúzií či O troch dňoch v Jasovskom kláštore.

 

Všetky projekcie sa uskutočnia v Kine Lumiére, vstupné je 3,00 € / 2,00 € ( pre seniorov, ZŤP, ZŤPS), s kartou Lumierka 1,00 € a pre držiteľov preukazov KFN voľná vstupenka. Na sprievodné podujatia je vstup voľný.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.