O Európske filmové ceny zabojujú Tlmočník a Ťažká duša

SFTAlogo resizeČlenovia a členky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) vybrali spomedzi domácich snímok dvojicu, ktorá zabojuje o Európske filmové ceny. Budú to Tlmočník a Ťažká duša.

Každoročne ich udeľuje Európska filmová akadémia v decembri a vlani skončila jedna z cien aj v slovenských rukách – herečka Alexandra Borbély získala ocenenie pre najlepšiu európsku herečku za svoj výkon v maďarskom filme O tele a duši (r. Ildikó Enyedi).

Do kolekcie, z ktorej SFTA snímky vyberala, sa tento rok dostal napríklad vlaňajší divácky hit Čiara (r. Peter Bebjak), ocenený okrem iného národnou filmovou cenou Slnko v sieti pre najlepší film roka, či drámy Nina (r. Juraj Lehotský) a Out (r. György Kristóf), úspešné na viacerých zahraničných festivaloch. Spolu s nimi sa o priazeň akadémie uchádzal napríklad aj životopisný film Dubček (r. Laco Halama), uvedený do kín v apríli 2018.

Tlmocnik resizeNa základe hlasovania akademikov a akademičiek posiela SFTA do boja o Európske filmové ceny v kategórii hraných filmov drámu Tlmočník režiséra Martina Šulíka. Svetovú premiéru mala snímka vo februári tohto roka v programe prestížneho festivalu Berlinale, do slovenských kín vstúpila na začiatku marca. Hlavnej úlohy sa v nej zhostil nemecký herec Peter Simonischek, ktorý cenu Európskej filmovej akadémie získal v roku 2016, keď jeho výkon vo filme Toni Erdmann ocenila cenou pre európskeho herca roka. Jeho hereckým partnerom sa v Šulíkovej „roadmovie“ stal český režisér Jiří Menzel.

Tazkadusa resizeV kategórii dokumentárnych filmov vybrala SFTA spomedzi štvorice snímok film Ťažká duša režiséra Mareka Šulíka, ktorý sa venuje fenoménu rómskych žalospevov a zachovávania ich tradície naprieč generáciami. Spolu s ním boli do výberu zaradené minuloročné tituly Mečiar (r. Tereza Nvotová), Vábenie výšok (r. Pavol Barabáš) a nedávno do kín uvedený biografický dokument Válek (r. Patrik Lančarič).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.