Toni Erdmann získal Cenu Lux

Toni9 resizeCenu Lux, ktorú každoročne udeľuje Európsky parlament, tohto roku získal film nemeckej režisérky Maren Ade ToniErdmann. O filme sme podrobne písali aj pri jeho premiére v súťaži na festivale v Cannes, aj v našej rubrike Recenzie.

Snímka vznikla v koprodukcii Nemecka a Rakúska a tragikomickou formou nastolila krízu súčasnej rodiny, no s nádejou na jej prekonanie. Zaujala tiež hereckými výkonmi hlavných predstaviteľov Petra Simonischeka a Sandry Hüller v úlohách otca a dcéry. Tohto roku bola konkurencia veľká, v užšom výbere sa napríklad ocitol film tuniskej režisérky Leyly Bouzi Keď otvorím oči a pôvabný animovaný film Ja ako Tekvička švajčiarskeho režiséra Claudea Barrasa, ktorý mimoriadne zaujal aj na nedávnom MFF Bratislava a získal Cenu FIPRESCI. O víťazovi rozhodli, poslanci hlasovaním. Európsky parlament financuje aj titulky k finálovým snímkam, a to vo všetkých 24 oficiálnych jazykoch Európskej únie. Víťazný film sa vyhotoví vo verzii aj pre ľudí so zrakovým a sluchovým postihnutím. Vďaka Cene Lux bolo sto filmov, počas uplynulých desať rokov, premietnutých s veľkým úspechom naprieč celou Európou.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.