Juraj Herz v Kine Lumière predstaví knihu Autopsie

Lumierelogo resizeRežisér Juraj Herz príde do Kina Lumière osobne predstaviť svoju autobiografickú publikáciu Autopsie (pitvarežiséra), ktorá je otvorenou výpoveďou o režisérovej kariére a podmienkach vzniku jeho diel. Prezentácia sa uskutoční vo štvrtok 7. apríla a bude spojená s projekciou režisérovho filmu Spalovač mrtvol z roku 1968. Večer z cyklu Filmový kabinet pod názvom Herzovo žánrové panoptikum sa začne o 18.00 hod.

„Juraj Herz je jedným z mála československých ´žánrových režisérov´. Aj keď nenakrúca výlučne horory, v jeho tvorbe cítiť ich silný vplyv. Prvky trileru a hororu šikovne vnáša do drám či rozprávok,“ charakterizuje Herzovo dielo Rastislav Steranka, kurátor Filmotéky Kina Lumière. Juraj Herz vyštudoval réžiu a bábkoherectvo na pražskej DAMU v ročníku spolu s Janom Švankmajerom. Vo filme začínal ako herec a asistent réžie, spolupracoval napríklad s režisérmi Jánom Kadárom a Elmarom Klosom na filmoch Obžalovaný (1964) a Obchod na korze (1965). Samostatne debutoval stredometrážnym hraným filmom Sběrné surovosti (1965) a v roku 1966 nakrútil svoj prvý hraný dlhometrážny film Znamení Raka. „Aj keď Herz nakrúcal v období československej novej vlny, nikdy sa oficiálne nestal jedným z jej predstaviteľov. Podľa vlastných slov ho tvrdé jadro novej vlny neakceptovalo, keďže nebol vyštudovaný filmový režisér. Morbídne groteskný a expresionistický Spalovač mrtvol či temná, podivná a farbami hýriaca Morgiana sú však neodškriepiteľnými majstrovskými dielami, ktoré inšpirujú ďalšie generácie nielen československých filmárov,“ vysvetľuje Steranka.

 

Tvorba Juraja Herza je rôznorodá a bohatá, nakrútil viac než tridsať dlhometrážnych filmov a za svoje filmy získal Spalovacmrtvolresizedesiatky ocenení doma aj v zahraničí, napríklad za filmy Spalovač mrtvol a Panna a netvor (1978) Zlatú medailu v Sitges. Herz je tiež držiteľom Zlatého Huga z MFF v Chicagu za Morgianu (1972), nominovaný bol aj na Zlatú palmu na MFF v Cannes za Petrolejové lampy (1971) a na Zlatého medveďa na MFF Berlín za Den pro mou lásku (1976). Je tiež držiteľom Krištáľového glóbusu z MFF Karlovy Vary 2010 za umelecký prínos svetovej kinematografii. Spalovač mrtvol (1968) je adaptáciou rovnomenného psychologického hororu Ladislava Fuksa. Zobrazuje nenápadný prerod zdanlivo slušného, romantického meštiaka na psychopatického maniaka, udavača až vraha, ktorý zo svojho okolia likviduje všetko nebezpečné, vrátane vlastnej rodiny. Herz pôsobivo vystihuje morbídne bizarnú atmosféru a neskutočný svet postáv z panoptika literárnej predlohy, snažiacej sa zachytiť psychosociálne podhubie ideológie fašizmu a analyzovať prvky ľudského charakteru, ktoré umožnili prijať účasť na neľudských činoch.

 

Vo svojej autobiografickej publikácii Autopsie (pitva režiséra) Herz s nezvyklou úprimnosťou rozpráva nielen o pozadí vzniku svojich filmov, jeho spomienky sú aj svedectvom o nedávno minulej dobe a o podmienkach, v ktorých žili a tvorili českí a slovenskí filmári a divadelníci druhej polovice 20. storočia. Jej spoluautorom je dramaturg a scenárista Jan Drbohlav, ktorý s Herzom spolupracoval na filme Habermannův mlyn (2010) a o rok neskôr na divadelnej adaptácii režisérovej rozprávky Deváté srdce (1978). Prezentácia publikácie sa uskutoční za ich osobnej účasti, špeciálnym hosťom večera bude kameraman Dodo Šimončič. S Jurajom Herzom nakrútil úspešný televízny film Sladké hry minulého leta (1969), adaptáciu poviedky Guy de Maupassanta Muška, ktorá získala Hlavnú cenu Zlatú nymfu i Osobitné ocenenie za kameru na 10. MTF v Monte Carlo v roku 1970. Ich spolupráca pokračovala aj neskôr filmami Petrolejové lampy (1971), Sladké starosti (1984) či Galoše šťastia (1986).

 

Po prezentácii publikácie Autopsie (pitva režiséra) budú nasledovať prednáška kurátora Filmotéky Rastislava Steranku o tvorbe Juraja Herza, projekcia filmu Spalovač mrtvol a diskusia s Jurajom Herzom. Podujatie je súčasťou tretieho semestra Cesty dospelosti z cyklu Filmový kabinet. Pod názvom Herzovo žánrové panoptikum uvedie Filmotéka v Kine Lumière v apríli desať Herzových filmov, konkrétne Sběrné surovosti, Sladké hry minulého leta, Petrolejové lampy, Morgiana, Holka na zabití (1975), Den pro mou lásku, Panna a netvor, Deváté srdce, Upír z Feratu (1981) a Straka v hrsti (1983).

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.