Dnešný jubilant - scenárista Jozef Paštéka

jozefpastka resizeKeď sa po roku 1989 začali diať vo filmovom štúdiu Koliba čudné veci, ktoré viedli k jeho zániku, slovenskí scenáristi akoby prestali existovať. Jeden, ktorý sa zo starej zostavy nedal znechutiť a pracoval ďalej,  je dnešný jubilant JozefPaštéka. Nezanevrel na svoje povolanie, čo mu čoskoro prinieslo aj zaslúžené  ovocie a pracuje neúnavne dodnes.

Doc. Jozef Paštéka, ArtD, slovenský scenárista, dramaturg, režisér a pedagóg, sa narodil 4.  mája 1948 v Žiline. Divadelnú fakultu vyštudoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Po skončení štúdia bol dramaturgom Československej televízie v Bratislave (1972-1980), potom ďalších desať rokov pôsobil ako dramaturg Slovenskej filmovej tvorby. Ako pedagóg pracoval  na Filmovej fakulte VŠMU (1992 – 2001).

V profesii scenárista sa v televízii podpísal pod triptych Adam Šangala I. III v réžii Karola Spišáka, pre Martina Hollého napísal scenár k filmu Veľké pokušenie a Juraj Lihosit nakrútil podľa jeho scenára televízny film Anonym. Mimoriadne bohatá bola jeho práca ako dramaturga na televíznych filmoch a inscenáciách. Vo filmovom štúdiu Koliba sa podpísal ako scenárista pod filmy Muž nie je žiaduci (réžia Jozef Zachar),  Fontána pre Zuzanu 2 (réžia Dušan Rapoš), spolupracoval na scenári Kosenie jastrabej lúky (réžia Štefan Uher),  bol spoluautorom scenára s Jaroslavom Dietlom na snímke Juraja Jakubiska Pehavý Max a strašidlá, spoluautorom scenára s Jurajom Jakubiskom na filme Sedím na konári a je mi dobre. Z práce dramaturga spomeňme napríklad filmy Tisícročná včela, Južná pošta,  Utekajme, už ide a takto by sme mohli pokračovať, lebo je ich neúrekom. Vybrali sme len tie divácky najúspešnejšie. Spolupracoval s najznámejšími slovenskými osobnosťami napríklad s Odrejom Šulajom, Jarom Filipom, Dušanom Mitanom, Petrom Jarošom, Pavol Hasprom, Milošom Pietorom, Jozefom Budským, Stanislavom Párnickým, Martinom Hollým, Štefanom Uhrom, Jurajom Herzom a najmä a Jurajom Jakubiskom.

No ani v tomto tisícročí nezaháľa. Napísal námet a scenár pre film Vlada Balca Dážď padá na naše duše, dokonca  dva razy sa podujal aj na réžiu. Režíroval podľa svojho námetu a scenára celovečernú hranú komédiu Mŕtvola musí zomrieť a dokumentárny film o známom chirurgovi z onkológie GEN.sk Juraj Pechan, Obidva filmy realizoval v roku 2010. V roku 2003 sa môže ešte pochváliť aj s libretom muzikálu Adam Šangala pre Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Réžie sa ujal ten najpovolanejší – Jozef Bednárik.

V súčasnosti sa už niekoľko rokov venuje príprave scenára Správa, ktorý je inšpirovaný autobiografickou knihou Alfréda Wetzlera a jeho riskantným útekom z Osvienčimu. Wetzler sa rozhodol obetovať svoj život a podať pravdivé svedectvo, aby zachránil tisíce životov. Jozef Paštéka musel nájsť protiváhu k hrôze reality v humore, ktorý dodáva Fredymu silu vyhrať nerovný boj a splniť svoju ľudskú povinnosť. Tento realizačne náročný projekt získal podporu z domácich i zahraničných zdrojov a jeho režisérom bude Peter Bebjak. Autor scenára i režisér si uvedomujú, že v dnešnej dobe plnej nenávisti sa treba vracať do minulosti, pripomínať aké hrôzy museli ľudia zažívať a podať o tom Správu. Prajeme čerstvému sedemdesiatnikovi ešte veľa tvorivých síl a úspechov. 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.