Arnaud Desplechin predsataví na Febiofoeste svoj nový film

Febiologo resizeVlani slávnostne otváral prestížny festival v Cannes, onedlho slávnostne uzavrie bratislavský Febiofest. Stálica svetového filmu, francúzsky režisér Arnaud Desplechin, zavíta na 25. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý sa uskutoční od 15. do 21. marca 2018 v Bratislave a osobne uvedie režisérsku verziu svojho nového filmu Ismaelove prízraky.

V hlavných úlohách sa na plátne predstavia francúzske herecké hviezdy – vedľa Mathieua Amalrica, ktorý sa predstavil aj v bondovke Quantum of Solace, účinkujú držiteľka Oscara Marion Cotillardová a Charlotte Gainsbourgová, obľúbenkyňa režiséra Larsa Von Triera. Arnaud Desplechin, ktorého možno označiť za „miláčika“ Desplechin resizefestivalu v Cannes, keďže najslávnejší festival uviedol v svetovej premiére až päť jeho snímok a dokonca mu dva razy zveril porotcovské kreslo v hlavnej súťaži, zavíta na Slovensko po prvý raz. MFFK Febiofest poctí oceňovaný filmár svojou návštevou na záverečnom ceremoniáli 21. marca 2018 a predtým uvedie verejný masterclass, kde bude hovoriť o svojej tvorbe. „Arnaud Desplechine je doslova mág filmových emócií. Jeho príbehy, ktoré rozpráva výrazným, ale poetickým a jedinečným režijným štýlom, sú k divákom veľmi, takmer až fyzicky blízko. Desplechin však nie je extravagantný umelec, ale pokorný pozorovateľ života a aj vďaka tomu má dnes také výsostné postavenie vo svete klubového filmu,“ povedal umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

Turbulentný a celkom nepredvídateľný príbeh filmu Ismaelove prízraky (Les fantômes d'Ismaël), v ktorom sa prelína Ismailoveprizraky resizethriller, ľúbostná i špionážna dráma, rozpráva príbeh filmového režiséra, ktorému pred 20 rokmi záhadne bez stopy zmizla manželka Carlotta. Ismaela odvtedy prenasledujú nočné mory, ktoré zaháňa alkoholom a liekmi. Po dvoch desaťročiach samoty stretáva astrofyzičku Sylviu, s ktorou nadviaže harmonický vzťah. Ale zatiaľ, čo spolu trávia pokojné dni v dome na pláži, osud si prichystá zlomyseľnú zápletku. Náhle sa totiž objaví žena, ktorá tvrdí, že je Ismaelovou zmiznutou ženou. Jeden z titulných hercov filmu počas festivalu v Cannes uviedol, že snímka je sčasti režisérovou autobiografiou. V tomto svetle pôsobí film o to pozoruhodnejšie a režisér ho okomentoval takto: „Život si nevyberáme. Je nedokonalý, nečakaný. Iný, ako sme azda chceli, ale musíme ho privítať, akokoľvek je možno sebakrutejší. Na konci filmu v jednom dialógu počuť: Viac, viac, viac. A tak by som povedal: viac života, viac príbehov, viac lásky, viac sexu, viac chaosu,“ povedal Arnaud Desplechin v Cannes.  

Špecialista na komorné psychologické drámy vzbudil veľký záujem už svojim celovečerným debutom Učená hádka alebo Môj pohlavný život (1996) z prostredia mladých intelektuálov. Nasledovala snímka Esther Kahn (2000) o židovskej herečke žijúcej v Londýne koncom 19. storočia, ktorá sa stala francúzskym filmom roku 2000. Ďalším oceňovaným bol film Králi a kráľovná (2004), za ktorý získal Desplechinov obľúbený predstaviteľ Mathieu Amalric francúzsku národnú filmovú cenu Cézar. Amalric a celá plejáda vynikajúcich francúzskych hercov – Catherine Deneuve, Jean-Paul Roussillon, Anne Consigny, Chiara Mastroianni – sa stretla vo filme Vianočný príbeh (2008), ktorý tiež bol v súťaži v Cannes. V roku 2014 nakrútil psychologickú snímku Jimmy P. s Beniciom del Torom v jednej z hlavných úloh. Jeho ostatný film Tri spomienky z roku 2015 taktiež nechýbal v oficiálnom výbere v Cannes.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.