Slovenské filmy na medzinárodných festivaloch

SFU logo resizeV oblasti kinematografie a audiovízie patria k najbohatším obdobiam na podujatia jesenné mesiace. Aj tento rok sú slovenské filmy súčasťou významných medzinárodných festivalov, kde reprezentujú našu krajinu v súťažných i nesúťažných sekciách. Najbližším z troch jesenných podujatí so slovenským filmom je 55. MFF  Thessaloniki v Grécku, ktorý sa začne už v piatok 31. októbra 2014.

55. MFF Thessaloniki (Grécko)

Medzinárodný filmový festival Thessaloniki v Grécku uvádza filmy z celého sveta s dôrazom na nezávislú kinematografiu. Z našich filmov sa do programového výberu tento rok dostala koprodukčná slovensko-česká snímka V tichu (2014) režiséra Zdeňka Jiráského. Film o osudových zlomoch v živote niekoľkých židovských hudobníkov, ktorých mená a tvorbu chcel nacizmus navždy vymazať, reprezentoval Slovensko od svojej svetovej premiéry na tohtoročnom MFF Karlove Vary už na mnohých zahraničných festivaloch, napríklad na MFF Busan v Južnej Kórei či na MFF Chicago v USA. V Thessalonikách bude uvedený v oficiálnej programovej sekcii festivalu Otvorené horizonty, ktorá ukazuje rôznorodý obraz súčasného sveta a spoločnosti a zároveň predstavuje široké spektrum tvorivých prístupov. Film na festivale osobne uvedie režisér Zdeněk Jiráský.

 

Počas festivalu MFF Thessaloniki sa tradične uskutoční aj Filmový trh Agora, ktorého súčasťou je tiež koprodukčné fórum a workshop Crossroads. Naším prvým zástupcom vôbec na tomto fóre bude režisér Aramisova so svojím koprodukčným česko-slovenským filmom Decká z Východu. Filmoví profesionáli budú mať počas trhu možnosť vidieť slovenské filmy aj v trhovej mediatéke. Tento rok je v jej ponuke výber filmov z posledného obdobia, medzi nimi V tichu (2014) Zdeňka Jiráského, Babie leto (2013) Gejzu Dezorza, Kandidát (2013) Jonáša Karáska, Krok do tmy (2014) Miloslava Luthera a poviedkový film desiatich slovenských režisérov Slovensko 2.0 (2014).

24. FF Cottbus (Nemecko)

Významným pre prezentáciu slovenskej kinematografie je 24. filmový festival Cottbus, ktorý ma vedúce postavenie medzi podujatiami zameranými na kinematografiu východoeurópskeho regiónu. V troch súťažných a desiatich nesúťažných sekciách ponúka návštevníkom jedinečnú príležitosť vidieť filmy z východnej a strednej Európy. Tento rok budú Slovensko v programe festivalu zastupovať dva tituly. V sekcii Spektrum diváci uvidia poviedkový film Slovensko 2.0 (2014) a v sekcii Národné hity bude uvedený film Jonáša Karáska Kandidát (2013).

 

18. MFF Black Nights Tallinn (Estónsko)

Medzinárodný filmový festival Black Nights Tallinn unikátne kombinuje hlavný program s tromi sub-festivalmi, konkrétne animovaných filmov, študentských a krátkych filmov a filmov pre deti a mládež. Festival má ambíciu ponúknuť estónskemu publiku komplexný výber svetovej kinematografie s dôrazom na európske filmy. V hlavnom festivalovom programe sa premietne koprodukčný česko-slovenský film o užívaní dopingu vo vrcholovom športe v časoch socialistického Československa Fair Play (2014) režisérky Andrei Sedláčkovej.

 

Výrazné zastúpenie bude mať slovenská kinematografia na 16. ročníku Medzinárodného festivalu animovaných filmov Animated Dreams, ktorý je jedným so sprievodných festivalov MFF Black Nights Tallinn. V Súťaži študentských filmov bude Slovensko reprezentovať film V rade od Kamily Kučíkovej, ktorý si na festivale režisérka osobne uvedie. Vo festivalovom programe sa premietnu aj archívne diela od našich významných animátorov. Kolekciu deviatich snímok tvoria dva filmy od Jaroslavy Havettovej Pieseň a Kontakty, ďalej Zem Viktora Kubala, Varila myšička kašičku Vlastimila Herolda, Strážca Sen Ivana Popoviča, Balada o čipke Dagmar Bučanovej, Maľovanky – spievanky: Jar Heleny Slavíkovej-Rabarovej, Dáždnik Ondreja Slivku a Ki-ki-ri-kí Františka Jurišiča.

 

Uvedenie slovenských filmov v programe festivalu je významnou udalosťou. MFF Black Nights Tallinn je od roku 2014 akreditovaný ako nešpecializovaný súťažný festival FIAFP (Medzinárodná federácia asociácie filmových producentov). Festival sa stal pätnástim medzinárodným filmovým festivalom v tejto kategórii FIAPFu, čím sa zaradil medzi vedúce svetové filmové festivaly, akými sú Berlinale, MFF Cannes, MFF Karlove Vary alebo MFF Benátky.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.