Slovensko 2.0 mieri na zahraničné festivaly

SLOVENSKO 2.0 foto resizeUnikátny poviedkový film Slovensko 2.0, ktorý sa očami 10 režisérov pozerá na 20 rokov samostatného Slovenska, mieri na zahraničné festivaly. Počas októbra a novembra sa predstaví divákom na 3 medzinárodných festivaloch a2 filmových trhoch.

Medzinárodná festivalová premiéra sa odohrá na 30. ročníku prestížneho Filmového festivalu vo Varšave 11. októbra 2014. Filmy oceňovaných režisérskych osobností – Juraja Herza, Martina Šulíka, Petra Kerekesa, Zuzany Liovej, Miša Suchého, Ondreja Rudavského, Ivety Grófovej, Petra Krištúfka, Viery Čákanyovej a Mira Jeloka prinášajú jedinečnú umeleckú reflexiu moderných dejín krajiny a zároveň aj moderných dejín slovenskej kinematografie v jej rôznych podobách. V slovenskej premiére sa k divákom dostali v apríli 2014, v rovnakom čase v kinách, v televízii, na internete aj na DVD.  „Varšavský filmový festival je festival A-kategórie. Patria do nej aj festivaly v Cannes, Benátkach, Berlíne alebo v Karlových Varoch. Navštevuje ho viac ako 100-tisíc divákov. Navyše Poľsko je nášmu dianiu i filmu veľmi blízke. Preto je Varšava výbornou platformou na festivalový štart Slovenska 2.0,” povedali producenti filmu Zora Jaurová a Mátyás Prikler.

Druhy pokus resizeSlovensko 2.0  bude uvedené aj na jedinom trhu dokumentárnych filmov East Silver Market, ktorý sa koná každoročne popri Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Jihlave a ponúka tri stovky filmov na zahraničné uvedenia a prehliadky producentom a distribútorom zo strednej a východnej Európy. Okrem špeciálnej projekcie celého filmu bude krátky film režiséra Petra Kerekesa Druhý pokus, v ktorej pozval fínsku armádu na okupáciu Slovenska v snahe nastoliť ozajstnú demokraciu, súťažiť o cenu Silver Eye Award.
 
Festivalová cesta prvého filmu svojho druhu v slovenskej kinematografii bude od 25. októbra do 2. novembra pokračovať na najväčšej filmovej udalosti v Ukrajine – na Medzinárodnom filmovom festivale Molodist, kde ho premietnu v sekcii Focus: Slovakia. Slovensko 2.0  zamieri aj do Grécka, od 1. do 8. novembra bude na pultoch Agora Film Market-u počas Medzinárodného filmového festivalu Thessaloniki. Svoje jesenné festivalové turné zavŕši film o 20 rokoch Slovenska očami 10 režisérov na v novembri na FilmFestivale v nemeckom Cottbuse, ktorý prestížny magazín Variety zaradil medzi neprehliadnuteľné svetové podujatia a za jeden z 50 najdôležitejších festivalov na svete.

„Teší nás, že film, ktorý nakrútili slovenskí filmári o Slovensku zaujíma aj publikum v iných krajinách Európy. Okrem toho, že projekt ukazuje prierez súčasnej slovenskej kinematografie, zaujal aj svojou témou – reflexia vlastnej krajiny a identity je totiž otázkou, ktorú riešia filmári i diváci všade na svete“, uzatvárajú producenti filmu Slovensko 2.0.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.