Na filmovom trhu v Cannes bude aj slovenský film

50 SFU resizeÚspešné zastúpenie slovenskej kinematografie na významnom medzinárodnom filmovom trhu Marché du film pri medzinárodnom Canneskom festivale (Festival de Cannes) vstupuje do druhej dekády. Aj tento rok má Slovensko na trhu spoločný prezentačný pavilón s Českou republikou, slovenské filmy sa budú premietať na trhových projekciách a svojho zástupcu budeme mať aj v projekte Producers on the Move. Aktuálny 67. cannesky festival sa začne v stredu 14. mája a potrvá do 25. mája.

Mladí slovenskí producenti sú súčasťou európskeho filmového priemyslu

 

Svedčí o tom aj účasť Slovenska v projekte Producers on the Move, ktorý je zameraný na prezentáciu vybraného perspektívneho producenta a medzinárodný networking medzi producentmi z celého sveta. Vďaka členstvu Slovenského filmového ústavu (SFÚ) v medzinárodnej organizácii European Film Promotion (EFP) naša krajina tento rok vyšle svojho zástupcu do Cannes už po siedmykrát. Je ním Mátyás Prikler, ktorý ako režisér a producent debutoval celovečerným filmom Ďakujem, dobre na MFF Rotterdam 2013. Jeho spoločnosť MPhilms produkovala tiež poviedkový celovečerný film Slovensko 2.0 desiatich režisérov. Prikler je aj producentom celovečerného hraného filmu Deti režiséra Jara Vojteka a koproducentom filmu Mirage maďarského režiséra Szabolcsa Hajdua, ktoré sú v postprodukčnom štádiu výroby. O svojej účasti v projekte Producers on the Move hovorí, že „je to dobrá možnosť nadviazať nové kontakty. Výhodou je, že podľa všetkého nám zorganizujú program, a je už na nás a na šťastnej konštelácii, či sa nadviaže nejaká nová spolupráca a či dôjde k dôležitým stretnutiam alebo nie.“ V minulých rokoch sa projektu zúčastnili slovenskí producenti Mira Fornay, Michal Kollár, Silvia Panáková, Peter Kerekes, Marko Škop a Marek Veselický. Účasť Mátyása Priklera v projekte Producers on the Move podporil Audiovizuálny fond (AVF).


Až tri nové slovenské a koprodukčné filmy sa predstavia na trhových projekciách

 

Trhové projekcie sú pre slovenských filmárov príležitosťou upozorniť filmových profesionálov z celého sveta na svoje diela. Prístupné sú pre všetkých producentov, distributérov, festivalových pracovníkov a ďalších odborníkov z oblasti filmového priemyslu, registrovaných na filmovom trhu Marché du Film. Tento rok sa uskutoční trhová projekcia nového koprodukčného česko-slovensko-nemeckého filmu z prostredia vrcholového športu v čase socializmu Fair Play režisérky Andrei Sedláčkovej. Do kolekcie pripravovaných filmov v postprodukčnom štádiu výroby, ktoré bude prezentovať na filmovom trhu partnerské České filmové centrum, sú zaradené ukážky z česko-slovenského koprodukčného filmu Radima Špačka Místa o dospievaní, láske, strate nevinnosti i pocitoch viny, strachu a pomsty dospelých, a tiež z poviedkového hraného slovensko-českého filmu Deti o vzťahoch medzi rodičmi a deťmi na súčasnom Slovensku, ktorým v hranom filme bude debutovať úspešný slovenský dokumentarista Jaro Vojtek. Okrem trhových projekcií sa na Marché du Film premietnu ešte ďalšie dva slovenské filmy. Na trhu pre krátkometrážne filmy (Short Film Corner) bude uvedený hraný film Alter režiséra Bruna Osifa, ktorý zobrazuje boj človeka hľadajúceho vlastnú cestu v spleti moderného mesta, a na trhu dokumentárnych filmov (Doc Corner) sa zasa predstaví dokumentárny film Roberta Kirchhoffa Kauza Cervanová.


Spoločný pavilón Slovenska a Českej republiky otvára druhú dekádu

 

„Slovensko bude mať aj tento rok zastúpenie na medzinárodnom filmovom trhu Marché du Film v tradičnom tandeme s Českou republikou. Pavilón už jedenásť rokov slúži ako miesto pre zahraničných záujemcov o informácie o slovenskej audiovízii, ale aj ako priestor pre slovenských zástupcov na prezentáciu svojej tvorby a činnosti. Slovenskú účasť v pavilóne organizačne zabezpečuje Slovenský filmový ústav ako súčasť aktivít zameraných na prezentáciu slovenskej kinematografie a audiovízie v zahraničí s podporou Ministerstva kultúry SR,“ hovorí o prezentačnom pavilóne na Marché du Film na Canneskom festivale Alexandra Strelková, koordinátorka slovenskej účasti. V pavilóne sa aj tento rok budú prezentovať nové aj pripravované slovenské filmy, pre záujemcov bude k dispozícii dvojjazyčný katalóg Slovenské filmy / Slovak Films 13 – 14 i ďalšie propagačné materiály. Predstavená bude tiež aktuálna Správa o stave slovenskej audiovízie 2013, ktorú pripravila kancelária Creative Europe Desk Slovensko (predtým MEDIA Desk Slovensko). Pri príležitosti účasti slovenskej kinematografie na Marché du Film vydal SFÚ aj tradičný bulletin What´s Slovak In Cannes 2014.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.