Kino Lumière ponúka „nobelovky“

SFU resizeProgram Kina Lumière bude v decembri netradičný. Jeho dramaturgovia sa totiž rozhodli predstaviť na veľkom plátne filmy, ktoré spracúvajú diela literárnych autorov ocenených Nobelovou cenou. Špeciálny charakter decembrovému programu však dodá predovšetkým mimoriadna projekcia filmu Friedricha W. Murnaua z roku 1922 Upír Nosferatu, ktorá bude spojená s podávaním vianočného punču a atraktívne bude mať aj vstupné.

Film Upír Nosferatu tento rok oslavuje deväťdesiat rokov od svojho prvého uvedenia na filmovom plátne. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je toto vrcholné dielo nemeckého expresionizmu zaradené do programu tohtoročnej nekomerčnej putovnej prehliadky Projekt 100, ktorej organizátorom je Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom, ako jej bonusový jedenásty titul. Na unikátnej projekcii tohto filmu dňa 18. decembra o 18.30 hod. v Kine Lumière sa bude podávať netradičný upírsko-vianočný punč a atraktívne bude aj vstupné na projekciu, a to len 1,00 eur s preukazom FK na rok 2013. V poslednom mesiaci roka sa z programu tejto najväčšej edukatívnej prehliadky na Slovensku premietnu v Kine Lumière ešte filmy Bohémsky život Akiho Kaurismäkiho, Rozchod Nadera a Simin Asghara Farhadiho, Trainspotting Dannyho Boyla, Život Briana Terryho Jonesa a Nehu Martina Šulíka.

 

„Nobelovky“ na filmovom plátne sú zaradené do cyklu Archívne kino. Ako prvá sa pod hlavičkou tejto témy bude premietať dráma Červené pole z roku 1987. Prvotinou režiséra Yimoua Zhanga, dnes jedného z najvýznamnejších režisérov čínskej kinematografie, dramaturgovia Kina Lumière aktuálne reagujú na tohtoročného laureáta Nobelovej ceny, čínskeho spisovateľa Mo Jen. Druhým titulom v tomto cykle je adaptácia románu rovnako oceneného spisovateľa Heinricha Bölla, dráma Stratená česť Kataríny Blumovej, ktorú v roku 1975 nakrútili Volker Schlöndorff a Margarethe von Trotta. V decembri bude pokračovať aj pravidelný cyklus premietaní výnimočných titulov svetovej kinematografie v dramaturgii redaktorov a autorov filmologického časopisu pre vedu o filme a pohyblivom obraze Kino-Ikon Plus. Diváci uvidia snímku Mimoriadna udalosť obvodného významu režiséra Sergeja Snežkina z roku 1988, ktorý s mrazivou presnosťou približuje deformácie brežnevovskej éry.

 

Z osobností si Kino Lumière v decembri pripomenie českého herca Radka Brzobohatého, s ktorým sa divadelný i filmový svet rozlúčil v septembri tohto roka a pri tejto príležitosti uvedie film Vojtěcha Jasného z roku 1968 Všichni dobří rodáci, v ktorom Brzobohatý vynikajúco stvárnil hlavnú postavu, sedliaka Františka. Z osobností svetovej kinematografie si kino pripomenie tvorbu jedného z najzásadnejších kameramanov filmovej histórie Svena Nykvista i tvorbu legendárneho francúzskeho herca Gérarda Philipa. Z distribučných derniér sa bude premietať snímka Michelangela Antonioniho Zabriskie Point i spomínaný Murnauov Upír Nosferatu, naopak premiérovo bude v kine uvedený dokument Cigáni idú do volieb Jara Vojteka. V predpremiére tento mesiac Kino Lumière ponúkne pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv film Fedora Gála a Martina Hanzlíčka 35 mesiacov s Natálkou, ktorý sa zaoberá jedným z rasovo motivovaných útokov i celospoločenským postojom k nemu. Film má projekciu dňa 10. decembra o 20.00 hod. a vstup na ňu je voľný. 

 

Posledný mesiac v roku Kino Lumière nepremieta v dňoch od 23. do 26. decembra 2012 a od 31. decembra do 1. januára 2013.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.