Predpremiéra dokumentárneho filmu Rabínka

K2 prod. logo resizeNový dokumentárny film z dielne K2 Production Rabínka je vôbec prvým spracovaním osudu Bratislavčanky Gisi Fleischmann, ktorá počas druhej svetovej vojny neúnavne pomáhala zachrániť mnohé životy, sama sebe však pomôcť nedokázala. Diváci ho majú možnosť diváci vidieť na Filmovom festivale Jeden svet, v stredu 5. decembra o 20:45 v Kine Mladosť a v piatok 7. decembra o 16:30 v kinosále SNG v Bratislave.

"Holokaust nie je mŕtvy, ale my dnes vidíme len fragmenty. Film sa pokúša sa otvoriť túto tému  diferencovanejšie, zasadiť Gisin život do širšieho kontextu, otvoriť množstvo otázok smerom k súčasnosti", hovorí režisérka filmu Anna Grusková. Film Rabínka je „prvým“ v mnohých rovinách. V kontexte prvého samostatného slovenského štátu prvýkrát prezentuje množstvo doteraz neznámych faktov a dokumentov zo života bratislavskej židovskej aktivistky, ktorá bola prvou dámou boja za záchranu židovskej komunity na Slovensku. Príbeh jej života približujú aj talianski herci, ktorí ho ako prví stvárnili na javisku. Napokon, Rabínka je aj filmovým režijným debutom Anny Gruskovej.

 

plagat RABINKA resizeŽivot Gisi Fleischmann bol plný paradoxov. Pozná ju málo ľudí, hoci pomohla tisícom. Ušľachtilé ciele uskutočňovala neušľachtilým spôsobom. Pracovala v oficiálnej Ústredni Židov, ktorá z donútenia spoluorganizovala deportácie, zároveň však viedla ilegálnu Pracovnú skupinu, ktorá sa ich pokúšala zastaviť. Podplácala slovenských aj nemeckých úradníkov. Verila, že zachráni všetkých európskych Židov. Chcela sa starať o svoju veľkú i malú rodinu. Svoje dcéry poslala do Palestíny aby im zachránila život, no ich vďaky sa nedočkala. Aj keď mala mnoho možností sa zachrániť, ostala s matkou v Bratislave. „Hádže ma to ako loptičku od matky k dcéram a od dcér k matke. Ale nad tým všetkým stojí moja komunita.“

 

Film je výsledkom mnohoročného výskumu na Slovensku aj v Izraeli. Rabínka ponúka množstvo objavov zo slovenských, izraelských i amerických archívov, výpovede pamätníkov a historikov od Melbourne po Bratislavu, a hrané scény v stvárnení talianskych divadelníkov z Bologne. Slávnostná premiéra filmu Rabínka sa uskutoční dňa 17. decembra 2012 o 19.00 hod. v Divadle Astorka KORZO´90, Nám. SNP 33, Bratislava. Premiéra je spojená s výstavou Po stopách Gisi Fleischmann, ktorú finančne podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.