Zajtra sa začína festival Hory a mesto

Hory a mesto logo. jpg resizeUž zajtra sa začína 13. medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý potrvá do 1. apríla2012.  Filmy sú pripravené, lístky sú v predaji a hostia postupne mieria do Bratislavy. Okrem oficiálneho programu majú aj iné zaujímavé aktivity – hviezda festivalu, priekopníčka nielen ženského lezenia, Američanka Lynn Hill, bude liezť na umelej stene v centre Vertigo, nemecký showman, monocyklista a držiteľ mnohých rekordov Lutz Eichholz predvedie svoje akrobatické umenie v bratislavských uličkách.

V priebehu piatich dní ponúkne festival Hory a mesto 52 filmov, z toho až 18 slovenských, 11 hlavných hostí, 18 prednášok cestoklubov Kino Svet, 7 fotovýstav, víkendové lezecké preteky a ďalšie sprievodné aktivity. Trinásty ročník festivalu sa aj tohto roku uskutoční v bratislavskom Auparku, v multiplexe Cinema City; v nedeľu večer ho uzavrú víťazné filmy.

 

„Veľmi nás teší, keď sa hostia na náš festival vracajú. Tentokrát opäť prijal, po niekoľkých rokoch, naše pozvanie Rakúšan Thomas Miklautsch, absolútny živel, nekonvenčný typ, ktorý sa venuje windsurfingu a je neskutočne zanietený pre to, čo robí,“ povedal programový riaditeľ festivalu Alan Formánek. Miklautsch uvedie na festivale svoju prezentáciu Cesta od extrémnych športov k dobrodružnému filmovaniu. Hosť sa venuje windsurfingu na vysokohorských jazerách v Chile, Pakistane a okolo Mysu Horn, ako aj skákaniu z pobrežných útesov na ostrove Malpelo v Kolumbii. Hostí čaká aj zaujímavý neformálny program, ktorý umožní divákom dostať sa do ich bezprostrednej blízkosti a rozprávať sa s nimi. Priekopníčka nielen ženského lezenia, ale voľného lezenia ako takého Lynn Hill, si pôjde v piatok 30.3. medzi 16-tou a 19-tou hodinou zaliezť do známeho bratislavského lezeckého centra Vertigo. Päťdesiatjedenročná špičková športovkyňa, rešpektovaná legenda vo svete lezenia, je stále aktívna. Monocyklista Lutz Eichholz z Nemecka, trojnásobný svetový šampión, predvedie v Bratislave exhibíciu plnú dychvyrážajúcich kúskov, trikov a neuveriteľnej zručnosti na bicykli s jedným kolesom. V rámci programu bude mať v nedeľu 1.4. prezentáciu Svet na jednom kolese, na ktorej divákom  ponúkne rozprávanie a premietanie fotografií z jazdenia na jednom kolese v Maroku a v Alpách.  

 

Otvárací večer bude patriť slovenským filmom a ich premiéram. Na programe je film  ALL IN – Tatry bez limitov, séria kratších filmov: La Bomba, Pocit nekonečna, Nomádi, Vanda a dve animované snímky - Dobrý duch lezcov a Divoké kanoe. Svoje multimediálne pásmo bude mať v piatok aj Tomáš Greksák, témou bude bouldrovanie v Južnej Afrike. Slovenská rafterka a kajakárka Luciša Hollá porozpráva svoje príhody a skúsenosti z vodáckej expedície na Sibíri. Bezprostredne po nej sa premietne film s rovnakým názvom ako jej prezentácia Rieka divokých koní režiséra Mareka Hýžu, plus ďalšie vodácke filmy.

Viac: www.horyamesto.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.