Pavel Branko: Proti prúdu


SFU_resizeVo štvrtok 8. decembra 2011 sa v bratislavskom Kine Lumière o 17.30 hod. uskutoční mimoriadne stretnutie. Pri príležitosti knižného vydania autobiografie pod názvom Proti prúdu z pera najznámejšieho a stále aktívneho slovenského filmového kritika a publicistu Pavla Branka sa uskutoční stretnutie s jej autorom i prezentácia knihy. Do sveta ju uvedú významný slovenský režisér Dušan Hanák a generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Peter Dubecký.


Pavel Branko je legendou slovenskej filmovej publicistiky. Vo svojich memoároch sa vracia k svojmu osobnému i profesionálnemu životu, ktorý bol dramatický, plný zvratov a konfliktov s mocou. Vďaka tomu je kniha nielen históriou jedného človeka, ale aj dejinami slovenskej kultúry a spoločnosti, ktoré Branko zaznamenal ako „slobodný a kritický človek, ktorý šiel vždy proti prúdu,“ ako sa uvádza na prebale publikácie.

branko_obal_resizePavel Branko sa narodil v roku 1921 v Terste, od roku 1931 žije v Bratislave. Za protifašistický odboj ho odsúdili na doživotie. Nacisti ho väznili na Slovensku a posledné mesiace vojny v koncentračnom tábore Mauthausen. V rokoch 1945 až 1956 prekladal a písal filmové kritiky, od roku 1957 do roku 1970 bol redaktorom dvojtýždenníka Film a divadlo. Počas normalizácie publikovať nesmel. Vydal výber z publicistiky Straty a nálezy v troch častiach a v roku 2007 získal filmovú cenu Slnko v sieti za celoživotné dielo. Na tohtoročnom MFF Bratislava mu počas slávnostného večera scenáristickej súťaže Cena Tibora Vichtu bola venovaná Pocta, spojená s premietnutím dokumentárneho filmu z cyklu GEN.sk – Pavel Branko očami Jara Riháka.

Na úvod svojej knihy Branko píše: „Musím zdôrazniť, že nepíšem historickú prácu, ale pamäti, ktoré sa nie vždy musia plne zhodovať s faktami, tobôž nie tam, kde sú z druhej ruky, takže ich sfiltrovali až dve pamäti. Síce som sa usiloval dosť vecí si overiť, no väčšina sa aj tak overiť nedala – a možno aj dala, no nevyvstal na to čas. Vedomej fikcii a vedomej deformácii skutočnosti som sa vyhýbal, historickú pravdu to však z pamätí nerobí. Ostávajú obrazom spätného pohľadu na dobu, v ktorej som žil, a reflexiou premien postojov k svetu a pohľadu na to, ako som dobu v rôznych vývinových fázach vnímal. (...) Nepredkladám fakty, ale ich obraz optikou mojej pamäti a môjho videnia sveta.“

Autobiografickú knihu Proti prúdu rozčlenil autor do 40 kapitol a svoje pamäte v nej zaznamenáva chronologicky, od narodenia až po vlastný „pohreb“. Na 219-tich stranách a s bohatou obrazovou prílohou ju spoločne vydali vydavateľstvo Marenčin PT a Slovenský filmový ústav. Súčasťou publikácie je aj DVD s filmom Hrdina našich čias Zuzany Piussi z roku 2009, venovaným tejto legende slovenskej filmovej publicistiky a kritiky. Publikácia je v predaji od decembra 2011 vo vybraných slovenských kníhkupectvách a v predajni SFÚ na Grösslingovej ul. 43 v Bratislave – Klapka.sk za 11,90 Eur.

Pavel Branko v apríli tohto roku oslávil okrúhle výročie. Viac informácií o jeho živote a diele nájdete na http://www.pavel.branko.eu/.

pošli na vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.