V scenáristickej súťaži zvíťazil Rubikon

IFF_B_-logo_resizeUž po deviatykrát sa udeľovala Cena Tibora Vichtu pre mladých scenáristov do 35 rokov a už po druhýkrát bola súčasťou Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Tentoraz v kategórii Celovečerný hraný film suverénne zvíťazila práca mladej
scenáristky Anežky Guziarovej s názvom Rubikon, ktorej dej sa odohráva v Berlíne a rozpráva príbeh mladého človeka začínajúceho v novom svete od piky .Hovorí o jeho túžbach, prekážkach a priateľstve, ktoré prechádza ťažkou skúškou.

Autorka Anežka Guziarová nie je úplným nováčikom v písaní, redaktorsky prispievala pre internetový časopis i-lemon.sk, publikovala tiež do rôznych literárnych časopisov. Po štúdiu scenáristiky a dramaturgie na Akadémii umení v Banskej Bystrici pokračuje práve v Berlíne na HFF „Konrad Wolf“ Potsdam-Babelsberg.

Špeciálnu cenu porota udelila Pavlovi Knapkovi, ktorý je študentom filmovej scenáristiky na VŠMU v Bratislave a okrem toho sa venuje žurnalistike na UKF v Nitre. Jeho scenár Vrabce v popolníku začína strachom a končí nádejou. Smrť v nás vyvoláva pocit strachu a núti nás, aby sme sa rozhodli ako bude náš život pokračovať.

V kategórii Internetový seriál do 5 minút sa porota rozhodla cenu neudeliť, v kategórii Hraný komediálny seriál zvíťazil Miro Šifra so scenárom Moji drahí pozostalí. Čierny komediálny seriál sa odohráva retrospektívne, predovšetkým v rokoch 2012 – 2016. Mŕtvy 35ročný Adam nám tak rozpráva o všetkom, čo za jeho smrťou stálo. Miro Šifra po bakalárskom štúdiu scenáristiky na VŠMU pokračuje v tomto obore na pražskej FAMU.

Novinkou tohto ročníka bola spolupráca s MIDPOINTom, ktorý vznikol ako spoločná iniciatíva filmových škôl v Prahe, Bratislave, Lodži, Bukurešti a Budapešti a podporuje filmové projekty mladých študentov a absolventov škôl s týmto zameraním. Vďaka tomu sa tento rok do súťaže zapojili aj české talenty. Napokon počas slávnostného večera prezentovali svoje práce traja českí a traja slovenskí autori.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.