Krzysztof Zanussi a Martin Šulík v kine Lumière

Kino_Lumiere_logoBratislavské Kino Lumière vo svojom programe ponúka filmy z domácej, európskej i svetovej kinematografie, z ktorých mnohé majú u nás len málo príležitostí dostať sa k divákovi. V záujme jeho dramaturgov je zoznámiť divákov aj s ich tvorcami a organizovať s nimi besedy po predstavení. V stredu do Kina Lumière zavíta poľský režisér Krzysztof Zanussi pri príležitosti uvedenia jeho filmu Konštanta z roku 1980. Kino bude v týchto dňoch hostiť aj českých dokumentaristov Víta Klusáka a Filipa Remundu a slovenského režiséra Martina Šulíka.


Prehliadka filmov poľského režiséra Krzysztofa Zanussiho je jedným z piatich profilov osobností, ktoré Kino Lumière uvádza vo svojom októbrovom programe. Pri tejto príležitosti diváci uvidia päť filmov tohto predstaviteľa poľského kina morálneho nepokoja, ktorý sa v minulosti Konstanta_2_resizepárkrát stretol už aj so slovenskými divákmi. Tentoraz s ním dramaturgovia Kina Lumière pripravili diskusiu po uvedení filmu Konštanta z roku 1980. Ide o asketicky film, zobrazujúci mladého premýšľavého hrdinu, ktorý prehodnocuje svoje doterajšie predstavy o platnosti krásne znejúcich formúl. Mravné ideály, doteraz nepreverené praxou, sa v ňom ostro stretávajú s pragmaticky chápaným úspechom a provizórne pochopenou realitou, bez hlbšieho metafyzického zmyslu existencie. Zanussiho hlavný hrdina zažíva prvé skúsenosti a nemilosrdné dotyky osudu, a napriek poctivosti a nekompromisnosti svojich postojov ostáva zaskočený tragickou situáciou, ktorej nemôže čeliť názorovou neústupčivosťou. Film sa bude premietať v stredu 19. októbra o 19.30 hod., po jeho skončení je pripravená diskusia s režisérom.

Konstanta_1_resizeKrzysztof Zanussi je jedným z najvýznamnejších režisérov poľskej a svetovej kinematografie. Je autorom vyše 20 scenárov a asi polovicu z nich aj režíroval. Viacero jeho filmov získalo ocenenia na prestížnych festivaloch v Cannes, Benátkach a Mannheime. Jeho filmy sa týkajú najdôležitejších otázok ľudskej existencie, vo svojej tvorbe si kladie otázky po poznaní zmyslu života. V programe kina sú snímky Štruktúra kryštálu, Iluminácia, Ochranné sfarbenie a Špirála. Počas bratislavskej návštevy sa Krzysztof Zanussi zúčastní aj 15. ročníka festivalu študentských filmov Áčko a stretnutia študentov filmových škôl strednej Európy Visegrad Film Forum, kde bude viesť svoj master class.

Okrem osobnej účasti režiséra Krzysztofa Zanussiho na uvedení jeho filmu Konštanta, sa projekcií svojich filmov v Kine Lumière zúčastní aj dvojica českých dokumentaristov Vít Klusák a Filip Remunda. Dňa 18. októbra o 17.00 hod. sa v Kine Lumière odpremieta snímka Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka, v ktorej sa na príklade českej obce režisér zaoberá vplyvom nadnárodných korporácií na život dediny, šikanou zamestnancov, etickou zodpovednosťou firiem či úplatkárstvom. V rovnaký deň o 19.30 hod. bude za osobnej účasti režisérov Víta Klusáka a Filipa Remundu uvedený ich film Český mír, dokumentárna komédia o americkom radare v Čechách.

Dňa 20. septembra o 17.00 hod. príde svoj film do Kina Lumière uviesť režisér Martin Šulík. Jeho najnovšia snímka Cigán, ktorá je zároveň národnou nomináciou na cenu Americkej filmovej akadémie Oscar, je o štrnásťročnom chlapcovi, pokúšajúcom sa prekročiť hranice rómskej osady i mentality. V súvislosti s témou o možnostiach a podmienkach výberu slovenského filmu na Oscara sa projekcie filmu zúčastní aj výkonná viceprezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Zuzana Mistríková.
 

 

Viac: www.navstevnik.sk a www.aic.sk/kinolumiere.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.