Život Briana (Veľká Británia, 1979)

Life of BrianLife of Brian
Komédia, 94 minút
Réžia: Terry Jones. Scenár: Graham Chapman, Terry Gilliam, Michael Palin, Terry Jones, John Cleese, Eric Idle. Kamera: Peter Biziou. Hudba: Geoffrey Burgon. Hrajú: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Terence Bayler, Carol Cleveland, Kenneth Colley, George Harrison, Spike Milligan, Chris Langham, Neil Innes, John Young, Charles Knode, Peter Brett, Gwen Taylor, Charles McKeown, Andrew MacLachlan
Slovenská premiéra: 21. marec 2024
Majstrovská satira na organizované náboženstvo a radikálne politické ideológie. Biblická fraška o nedobrovoľnom Mesiášovi Brianovi, ktorý je omylom považovaný za Spasiteľa a skončí na mučeníckom kríži je najčistejšou esenciou humoru slávnej britskej komediálnej skupiny Monty Python. S entuziazmom, chuťou a radosťou vytvorené excentrické dielo, postavené hlavne na parafrázovaní bájoslovných mýtov, karikovaní spoločenských tradícií a na parodickom výklade dejín s množstvom skvelých gagov, načrtáva absurdne vernú a drzú paralelu k Ježišovmu osudu. Príbeh predavača „imperialistických lahôdok" na tribúne amfiteátra, ktorý sa zapletie do odbojového židovského hnutia, pri pokuse o únos Pilátovej manželky je zatknutý Rimanmi a nakoniec sa stane proti svojej vôli Prorokom, vyprovokoval búrlivú reakciu kresťanských a židovských náboženských spolkov. Film paroduje davovú hystériu, náboženský fanatizmus a smiešne ľavicové politikárčenie, aj vďaka skvelým scénam s vyfinteným a šušľavým Pilátom Pontským. Vo famóznom finále si ukrižovaní spievajú pieseň Bright Side of Life. Kuriózna je aj svojvoľná odbočka s vesmírnym korábom, odkazujúca na práve naštartovaný fenomén Hviezdnych vojen. Bujaro štylizované herectvo všetkých šiestich Monty Pythonovcov, z ktorých sa každý na plátne objavuje v niekoľkých úlohách, sa rozohráva do skvelých etúd predovšetkým v dámskych prezlečeniach. Terry Jones stvárnil uvrešťanú Brianovu matku a v scéne kameňovania neznaboha hrajú muži ženy, ktoré predstierajú, že sú muži.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.