Posledný Mohykán (USA, 1920)

Posledný MohykánThe Last of the Mohicans
Dobrodružný / Dráma / Western, 73 minút
Réžia: Maurice Tourneur, Clarence Brown. Scenár: Podľa knihy Jamesa Fenimora Coopera. Kamera: Charles Van Enger. Hudba: Arthur Kay. Hrajú: Wallace Beery, Barbara Bedford, Alan Roscoe, Nelson McDowell, Boris Karloff, Jack McDonald
Slovenská premiéra: 28. októbra 2023
Uncas, syn posledného žijúceho náčelníka Mohykánov, varuje Britov pred blížiacim sa vojnovým oddielom Hurónov a upúta pozornosť Cory Munroovej, plukovníkovej dcéry, ktorá prišla na návštevu z pevnosti Fort Henry. Keď ich Magua, zved a domnelý britský spojenec vyslaný odprevadiť Coru a jej sestru späť do Fort Henry, namiesto toho unesie, Uncas, jeho otec a zároveň ich priateľ dievčatá zachráni pred istou záhubou. Literárna klasika Jamesa Fenimora Coopera, ktorá vyšla v roku 1826, sa dočkala mnohých filmových spracovaní. Táto nemá verzia, ktorú nakrútili vizionárski filmári Clarence Brown a Maurice Tourneur, bola uvedená v roku 1920, teda v čase, keď celovečerné filmy takýchto rozmerov boli ešte v plienkach. Rozsiahle exteriérové lokácie, kulisy a kostýmy a veľkolepé bojové scény sú pôsobivé aj po takmer sto rokoch. Pozitívne vykreslenie niektorých indiánskych postáv bolo na tú dobu tiež raritou. V jednej z prvých neobsadených úloh sa medzi bojovníkmi mihol mladý Boris Karloff.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.