Sparta (Rakúsko / Nemecko / Francúzsko)

SpartaSparta
Dráma, 101 minút
Réžia: Ulrich Seidl. Scenár: Ulrich Seidl, Veronika Franz. Kamera: Serafin Spitzer, Wolfgang Thaler. Strih: Monika Willi. Hrajú: Georg Friedrich, Hans-Michael Rehberg, Florentina Elena Pop
Slovenská premiéra: 28. septembra 2023
Kontroverzný film Sparta bol uvedený v súťaži na filmovom festivale v San Sebastiáne po tom, čo bol len niekoľko dní predtým stiahnutý z filmového festivalu v Toronte. Už meno samotného tvorcu spolu s témou naznačujú, že pôjde o hutné, provokatívne a komplikované dielo. Film rozpráva príbeh Ewalda, 40-ročného pedofila, ktorý sa potuluje po niekoľkých malých mestách v rumunskej Transylvánii a snaží sa uspokojiť svoje túžby, pričom sa pokúša ovládať a neposlúchať svoje pudy. V schátraných domoch buduje „džudo centrá", ktoré sa stávajú zvláštnym útočiskom pre množstvo detí mimo domova, ktoré ich navštevujú, pretože väčšina ich rodičov sú alkoholici, čo ich zneužívajú. Sparta nadväzuje na film Rimini a vytvára s ním dvojdielny príbeh o dvoch veľmi odlišných synoch bývalého nacistu trpiaceho demenciou (Hans-Michael Rehberg vo svojej poslednej úlohe). Je to drsný, na hranici odpudivosti balansujúci, no zároveň zvláštne presvedčivý portrét muža, ktorý sa snaží, nie príliš úspešne, bojovať so svojimi vnútornými démonmi. Príbeh stratenej duše, tuláka, vinníka a obete.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.