Zomrel herec James Caan

James CaanJames Caan, ktorého výrazne preslávilo účinkovanie v legendárnej snímke Krstný otec, zomrel 6. júla 2022 vo veku 82 rokov. Informovala o tom jeho rodina prostredníctvom sociálnej siete Twitter a potvrdil i jeho manažér. Podrobnosti o jeho úmrtí však zatiaľ nie sú známe.

Samotný herec sa narodil 26. marca 1940 v New Yorku ako dieťa židovských emigrantov. Záľubu k tejto činnosti si vytvoril počas päťročného štúdia na Neighborhood Playhouse School of the Theatre. Spočiatku sa objavoval na Brodwayi, neskôr však začal účinkovať aj v televíznych seriáloch. Jeho televíznym debutom bol Naked City a prvú filmovú rolu si pripísal v roku 1963 snímkou Sladká Irma. Už o tri roky neskôr zažiaril v Slávnych jazdcoch a chválu si vyslúžil aj za film Francisa Forda Coppolu Ľudia dažďa (1969). Do televízie sa už nechcel vracať, no nakoniec učinil výnimku a bolo to správne rozhodnutie. Brianova pieseň mu totiž vyniesla nomináciu na Emmmy Awards a ešte viac upevnila jeho pozíciu v Hollywoode.

Hoci však nebol ani zďaleka neznámym hercom, bolo to až účinkovanie v Krstnom otcovi (1972), ktoré mu vynieslo celosvetovú slávu. Vo v tej dobe komerčne najúspešnejšom filme všetkých čias mal pritom pôvodne stvárnil titulnú rolu Michaela Corleoneho, no potom čo nakoniec pripadla vtedy ešte menej známemu Al Pacinovi, musel sa uspokojiť s úlohou jeho staršieho brata Sonnyho. Tá mu však priniesla šťastie a jeho jedinú nomináciu na Oscara. Okrem toho bol i štyrikrát nominovaný na Zlatý Glóbus, z toho raz za už spomínaného Krstného otca.Z ďalších filmov, v ktorých sa objavil, spomeňme Gamblera (1974), Funny Lady (1975), Lebkáči (1988), Misery nechce zomrieť (1990), Dogville (2003) či Pokrvné puto (2013). Jeho poslednou rolu je romantická komédia Queen Bees (2021). Bol štyrikrát ženatý a vychoval päť detí - najznámejším je herec Scott Caan.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.