Zomrel herec Philip Baker Hall

Philip Baker HallVo vysokom veku 90 rokov zomrela 12. júna 2022 ďalšia známa herecká tvár, konkrétne Philip Baker Hall. Ten síce nikdy nepatril k najväčším hviezdam hereckej scény, v priebehu svojej kariéry však účinkoval v mnohých známych filmoch, vďaka ktorým sa dokázal vryť do pamäti filmových fanúšikov. Túto správu oznámila televízia BBC a potvrdil jeho kamarát, filmový novinár Sam Farmer s tým, že Hall naposledy vydýchol vo svojom dome v Glendale na následky emfyzému.

Philip Baker Hall sa narodil 10. septembra 1931 v americkom Tolede. Pôvodne pôsobil ako prekladateľ americkej armády, či učiteľ angličtiny a až neskôr sa rozhodol stať hercom. Spočiatku sa angažoval na Broadwayi a jeho debutovým filmom bola dráma Cowards z roku 1970. O päť rokov na to sa rozhodol presťahovať do Los Angeles, aby sa výraznejšie presadil v televízii a následne i na filmovej scéne. Z filmov spomeňme napríklad Krotitelia duchov 2 (1989), Hriešne noci (1997), Truman Show (1998), Magnolia (1999), Talentovaný pán Ripley (1999), Zodiac (2007) alebo oscarové Argo (2012). V televízii ho diváci mohli zahliadnuť v seriáloch ako M*A*S*H, To je vražda, napísala, Milénium, Západné krídlo alebo Moderná rodina.

Philip Baker Hall patril medzi charakterových hercov, kde patril k najvýraznejším tváram staršej generácie. V priebehu svojej kariéry často spolupracoval so známymi režisérmi ako Robert Altman či Paul Thomas Anderson. Je držiteľom niekoľkých filmových cien, konkrétne Florida Film Critics Circle Award, Broadcast Film Critics Association Award a Hollywood Film Awards. Bol trikrát ženatý a zanechal po sebe manželku Holly Wolfle a štyri dcéry, dve ešte z prvého manželstva.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.