Zomrel známy český herec a dabér Stanislav Fišer

Stanislav FišerStanislav Fišer síce nikdy nepatril medzi najväčšie české herecké hviezdy, no i napriek tomu utkvel v pamäti mnohých fanúšikov. Výraznú zásluhu na tom nesie jeho dabingová činnosť a jeho hlas si môžete pamätať z mnohých ikonických snímok. Ďalšieho dňa sa však už, bohužiaľ, nedožije, keďže v noci 11. júna 2022 navždy vydýchol vo veku 90 rokov. Informovala o tom jeho partnerka Antonie Hemerková, ktorá zároveň uviedla, že zomrel po dlhej chorobe.

Stanislav Fišer sa narodil v roku 1931 v Hořicích v Podkrkonoší ako nemanželské dieťa herečke z kočovnej divadelnej spoločnosti. Už ako dieťa pôsobil v ochotníckom divadle a po ukončení vojny sa začal venovať hereckej činnosti i profesionálne. Okrem účinkovania na divadelných doskách sa začal pomerne skoro angažovať ako filmový herec. Debut si odbil v krimidráme Až se vrátíš (1947) a postupne sa začal dostávať k menším či väčším rolám. Behom svojho života si zahral vo viacerých známych filmoch ako napríklad Smrť čierneho kráľa (1971), Drahé tety a ja (1974), Parta Hic (1976), Nesmrteľná teta (1993) alebo Z pekla šťastie (1999). Objavil sa aj v seriáloch ako Pan Tau, 30 prípadov majora Zemana či Dobrodružstvá kriminalistiky.

Najviac sa však preslávil dabingom, kde patril k mimoriadne obsadzovaným menám. Daboval napríklad náčelníka Vinnetoua z rovnomennej westernovej série, inšpektora Clouseaua z Ružového pantera, Fantozziho, či animovaného Asterixa. Za svoj celoživotný prínos v tejto oblasti získal dokonca cenu Františka Filipovského. V roku 2004 však prekonal rakovinu hrtana a v posledných rokoch ho trápilo viacero zdravotných problémov. Jeho profil môžete nájsť v spomienkovej knihe Nekončící potlesk aneb Galerie nezapomenutelných, ktorá vyšla ešte v roku 2000.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.