Zomrel oscarový herec William Hurt

Hurt WilliamSvet filmu opustila ďalšia legenda - len týždeň pred svojimi sedemdesiatymi druhými narodenimnami totiž zomrel v nedeľu 13. marca 2022 známy americký herec William Hurt. O tejto smutnej informácii informoval verejnosť jeho syn Will, pričom dôvodom jeho skonu boli prirodzené okolnosti a odišiel v kruhu svojich najbližších. Hurt bol už dlhodobo chorý, keďže v roku 2018 mu bola diagnostikovaná rakovina prostaty, ktorá sa rozšírila až do kostí.

Narodil sa 20. marca 1950 v americkom Washingtone a na striebornom plátne plnohodnotne debutoval v horore Zmena stavu od režiséra Kena Russella. Od začiatku mal šťastie na výraznejšie roly - objavil sa po boku Kathleen Turner v snímke Lawrenca Kasdana Žiar tela (1981), v thrilleri Očitý svedok so Sigourney Weaver (rovnako 1981), či v ďalšom Kasdanovom filme Veľké rozčarovanie s Glenn Close (1983). Najväčší uspech kariéry si pripísal už o nieľko rokov neskôr, keď bol za drámu Bozk pavúčej ženy (1985) ocenený hereckým Oscarom. Za zmienku stoja i filmy Smrtihlav (1988), Jana Eyrová (1996) či A.I. Umelá inteligencia (2001). Na Oscara bol nominovaný ešte trikrát - a to za Bohom zabudnuté deti (1986), Vysielame správy (1987) a História násilia (2005). Fanúšikovia ho môžu poznať aj ako generála Thaddeusa Rossa z Marvel Cinematic Universe. Objavil sa aj v minisérii Duna (2000) nakrúcanej v Česku, či seriáli Kondor (2018). Bol dvakrát ženatý a zanechal po sebe štyri deti od troch rôznych partneriek - jedno mal so Sandrou Jennings, dva s druhou manželkou Heidi Henderson a jedno s francúzskou herečkou Sandrine Bonnaire.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.