Zomrela nemecká legenda Hardy Krüger

Hardy KrugerIkonický nemecký herec Hardy Krüger zomrel 19. januára 2022 vo vysokom veku 93 rokov. Bol jedným z mála hercov pochádzajúcich z tejto krajiny, ktorým sa bezprostredne po druhej svetovej vojne podarilo presadiť i v zahraničí. Posledné roky svojho života trávil v americkom Palm Springs, kde podľa informácií tlačovej agentúry DPA skonal vo svojom vlastnom dome.

Hardy Krüger sa narodil 12.4.1928 v Berlíne ako Franz Eberhard August Krüger. Jeho rodičia boli zanietení nacisti a svojho času tak navštevoval školu Adolfa Hitlera v Ordensburgu. Herecky debutoval ešte ako pätnásťročný mladík snímkou Junge Adler (1944) a hoci mu kariéru na čas prerušila vojna, kde sa po jednej zo svojich skúseností zriekol nacizmu, už v päťdesiatych rokoch sa etabloval ako nemecká hviezda. Rýchlo sa však dostal aj do zahraničia, pričom prelomovým filmom bola pre neho britská vojnová dráma Útekár (1957).

V priebehu svojej kariéry sa objavil aj po boku ďalších hereckých hviezd. V snímke Hatari! si napríklad zahral s legendárnym Johnom Waynom, v Lete Fénixa (1965) s Jamesom Stewartom, v Červenom Stane a Tajomstve Santa Vittorie (oba 1969) s Seanom Connerym a v Bitke na Neretve (1971) zase s Yulom Brynnerom. Z ďalších jeho známych filmov spomeňme Nedeľu vo Ville d'Avray (1962) ocenenú Oscarom za najlepší zahraničný film, Barryho Lyndona (1975), Vzdialený most (1977), či Prežiť si svoje peklo (1977). Kým v rodnom Nemecku získal množstvo ocenení, jeho najväčším kritickým úspechom v zahraničí bola nepremenená nominácia na Zlatý Glóbus za už spomínaný Let Fénixa. Od osemdesiatych rokov sa už objavoval na plátne iba sporadicky a začal sa viac živiť ako spisovateľ. Bol trikrát ženatý a z prvého a druhého manželstva mal i trojicu detí.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.