Za našim spolupracovníkom Štefanom Vraštiakom

Vrastiak resizeDnes ráno vo veku nedožitých 74 rokov zomrel v Bratislave Štefan Vraštiak (1942 - 2016), slovenský filmový publicista, historik, organizátor.

Štefan Vraštiak sa narodil 23. apríla 1942 v Žaškove v okrese Dolný Kubín. V rokoch 1963 – 1967 študoval v Prahe na Katedre filmovej vedy FAMU. Po vojenčine nastúpil do Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý bol jeho jediným trvalým zamestnávateľom až do jeho odchodu do dôchodku v roku 2004. A v rokoch 1990 a 1995 – 1996 bol jeho riaditeľom.

 

Štefan Vraštiak stál pri zrode Etnofilmu Čadca, dlhé roky pôsobil ako predseda Slovenského filmového zväzu, predseda Kruhu priateľov českej kultúry v Bratislave, bol členom Sekcie Literárneho fondu televízia, film a videotvorba i redakčnej rady mesačníku Film.sk. Bol pravidelným spolupracovníkom aj nášho filmového portálu Filmpress.sk. Za svoju činnosť získal celý rad ocenení vrátane Ceny ministra kultúry za celoživotný prínos do slovenskej kinematografie v roku 2013.

 

Vyše 25 rokov, mesiac čo mesiac, pripravoval pre členov Klubu filmových novinárov bulletin Informácie, ktorý nadväzoval na vyše 18-ročnú tradíciu KINEMY. V poslednom, aprílovom, čísle sa zamýšľal nad tým, akým smerom by sa mali uberať. Ich novú podobu už spoločne neprediskutujeme. Neúnavný organizátor v pozadí Igricov, či Cien filmovej kritiky odišiel. Nevieme si v tejto chvíli predstaviť, kto by ho mohol zastúpiť v tom jeho širokom zábere činnosti.

Posledná rozlúčka so Štefanom Vraštiakom sa uskutoční v pondelok 11. aprila 2016 o 15.30 hod. v bratislavskom krematóriu.

                                                                         Výbor Klubu filmových novinárov

P.S. Vzhľadom na túto neočakávanú tragickú udalosť vás budeme informovať i o podrobnostiach súvisiacich s výmenou členských preukazov KFN a udeľovaním Cien slovenskej filmovej kritiky za rok 2015, nakoľko všetky podklady sústreďoval práve náš dlhoročný spolupracovník a priateľ Štefan Vraštiak.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.