Šulajova a Paššova Agáva v poslednej tretine nakrúcania

Tridsaťtri filmovacích dní má k dispozícii v etape nakrúcania nové dielo slovenskej kinematografie filma Agáva. Na motívy druhej kapitoly románu Agáty slovenského spisovateľa Ladislava Balleka celovečernú hranú snímku produkuje PatrikPašš a jeho Trigon Produkction. Realizáciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond.

Herecké hviezdy  Milan Kňažko (staviteľ Hampl), Milan Lasica (doktor Varga) a mladí úspešní herci Katarína Šafaříková (Hamplova manželka Naďa) a Marek Geišberg (učiteľ Orešanský) v hlavných úlohách od konca mája filmovali na juhu Slovenska v Jahodnej, Želiezovciach, Šahách, v Malých Vozokanoch a v Tesárskych Mlyňanoch. V kaštieľoch i v dedinských dvoroch. V druhej polovici októbra sa filmový štáb presúva do Bratislavy a Trnavy.  Autor scenára a režisér Ondrej Šulaj do ďalších úloh obsadil nemenej skvelých hercov, akými sú Diana Móorová, Ady Hajdu, Atilla Mokos, Miro Noga, Robo Roth, František Kovár, Boris Farkaš, Richard Stanke.

Ondrej Šulaj ako scenárista sa s tvorbou Ladislava Balleka stretol viackrát. „Moje prvé tvorivé stretnutie sa udialo koncom sedemdesiatych rokov, vtedy som na podnet Ľubomíra Feldeka pripravil pre Poetický súbor Novej scény divadelnú adaptáciu románu Pomocník. Tento text sa inscenoval takmer vo všetkých profesionálnych divadlách na Slovensku, taktiež v Prahe, Ústí nad Labem, a naposledy v Jókaiho divadle v Komárne, kde ho dokonca režíroval Ballekov syn Rastislav. A koncom sedemdesiatych rokov som na základe Ballekovej prózy taktiež začal pracovať na filmovom scenári. Pomocník bol môj prvý realizovaný filmový scenár. Môj vstup do hranej kinematografie sa teda uskutočnil práve prostredníctvom literatúry, ktorá je presiaknutá silným príbehom, nevšednou atmosférou pohraničného južanského mesta Palánk, vyhranenými, detailne prepracovanými charaktermi a dramatickými situáciami zasadenými do konfliktných povojnových rokov."

Pomocník mal podtitul „Prvá kniha o Palánku“ a „Druhou knihou o Palánku“ je práve Ballekov rozsiahly román Agáty. V tejto próze autor ešte výraznejšie odkryl svoje rozprávačské kvality a neopakovateľným literárnym jazykom okorenil južanské vášne postáv i postavičiek zmietaných udalosťami povojnového mestečka na horúcej južnej hranici. Scenárista si z tohto rozsiahleho románu vybral len základné motívy z II. kapitoly nazvanej Agáva. Široká freska prepletených príbehov nespočetných postáv sa tak zúžila do zovretého komorného príbehu štyroch hlavných hrdinov – starého doktora Vargu, staviteľa Hampla, jeho mladej ženy Nade rovnako mladého učiteľa Daniela Orešanského.  "Považujem Balleka za jedného z najlepších rozprávačov v našej literatúre a preto bude mojou režijnou ambíciou prerozprávať rečou filmu jeho literárne vzrušujúci, emotívny a jazykovo vybrúsený príbeh Agávy“, hovorí o výbere témy.
Film Agáva bude príde do kín v budúcom roku.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.