Punkové začiatky u nás

Dont Stop resizeV roku 2012 príde do slovenských kín takmer dvadsať, rekordný počet slovenských celovečerných filmov vôbec. Šesť z nich sú koprodukčné filmy  s ČR, s menšinovým finančným vkladom slovenskej strany, menovite: Alois Nebel (r. Tomáš Luňák),  Modrý tiger (r.  Petr Oukropec),  Bozkávaš ako diabol (r. Marie Poledňáková), V tieni (r. David Ondříček), možno aj film  Poslední z Aporveru (r. Tomáš Krejčí) a  Don´t Stop Richarda Řeřichu.

Z obsahu filmu Don't Stop - citujeme:  „1983. Do komunistického Československa konečně dorazil punk naplno. Osmnáctiletý Miki (Patrik Děrgel) se svým provokativním kamarádem Dejvidem (Lukáš Reichl) nechtějí zůstat pozadu. Deska London Calling od Clash jim ukáže ten správný směr. Vezmou elektrické kytary, naježí vlasy a přestanou brát ohled na svoje okolí. No Future  se stane jejich heslem. Don't Stop je příběh o tom, co se stane během jednoho roku vašeho života, kdy nepřemýšlíte o zítřku ani o důsledcích svých rozhodnutí. Jediné co chcete, je prosadit svoje generačního právo na svůj vlastní životní styl. Don't Stop the Party je skladba americkej hip-hopovej skupiny The Black Eyed Peas. Skladbu napísali will.i.am, Allan Pineda, Jaime Gomez a Stacy Ferguson spoločne so Joshua Alvarezom, and LeRoyom a produkovali ju will.i.am. a DJ Ammo pre šiesty štúdiový album The Beginning. Skladba bola opísaná ako "horúca klubová tlačenica, ktorá obsahuje will.i.amové rapovanie v silne karibskom nárečí. Don't Stop je jeden z těch poměrně vzácných českých filmů, které jsou radikální a svěží, a současně nejsou nechtěně vtipné, můžeme se u nich zabývat tím, co a jak vyprávějí a nemusíme rozebírat, že tvůrci jsou z jiného vesmíru."

 

Film nasnímal slovenský kameraman Martin Žiaran (Qurtétto, Zima kúzelníka, Démoni, Nebo, peklo...zem, Marhuľový ostrov). Postavu Valérie, priateľky  Dejvida hrá slovenská herečka Kristína Svarinská, ktorá vo filme debutovala ako trinásťročná (Dážď padá na naše duše - 2002), naposledy sme ju videli vo filme Lóve (2011).

 

Snímka je režijným debutantom  Richarda Řeřicha (1964), ktorý v roku 1995  absolvoval štúdia na FAMU, na katedre kamery. Nasnímal trikové scény nemeckého  film režiséra Toma Tykwera Parfém - príbeh vraha (2006), dva filmy režiséra  Davida Ondříčka - Samotaři (2000) a Grandhotel (2006), za ktoré bol nominovaný na Českého leva. Od roku 2007 nakrútil vyše  dvesto reklám. Scenár začal písať už v roku 2005 a na bratislavskej  premiére filmu pripomenul, že má autobiografické prvky. Ťažko hľadal producentov a premiéra filmu sa konala až po siedmich rokoch od zrodu nápadu realizovať tento film. Nakrúcať ho začali uprostred leta roku 2010. Náklady na film boli dvadsať miliónov Kč. Jeho realizáciu podporil Audiovizuálny fond.

 

Českí filmári už nakrútili niekoľko filmov, ktoré sa témou vracajú do obdobia konca komunistického režimu v Československu. Občiansky preukaz (2010) v koprodukcii so Slovenskom. Keď všetky tieto filmy porovnáme s filmom Don't Stop, vyznievali kašírovane. Don't Stop, nostalgická spomienka na dobu nedávno minulú, vyznieva autenticky, presvedčivo. Pripomína slávnu punkovú českú kapelu z rokov 1968-1970 -  The Plastic People of the Universum, ktorej českí filmári venovali celovečerný dokument. Výprava, kostýmy, prostredie dýcha pravdivosťou, aj vykreslenie vzťahu členov kapely k  jej okolia, k ich rodičom. Film je vlastne retrospektívnou spomienkou. Začína a konči v súčasnej Prahe, v aute, v ktorom sa vezú  postarší hlavní  hrdinovia príbehu. Zatiaľ som  nevidel film, ktorý by tak presvedčivo a dokonale  zobrazil osemdesiate roky minulého storočia v bývalom Československu, Husákovské  obdobie v Čechách, ale aj na Slovensku.

 

Kritika mala k filmu  výhrady, že zobrazuje len  pitky, drogystické aféry, protesty hrdinov  proti vtedajšiemu životnému štýlu, konflikty  s rodičmi. Lenže takto žili jeho hrdinovia. V ošarpanom, špinavom prostredí. Na okraji spoločnosti, pod dozorom polície, ktorá  stále sledovala ich pohyb. Dnešný mladý divák ani nepochopí, že takto mohla žiť a prežiť mladá generácia začiatku rokov osemdesiatych. My postarší tomu uveríme, lebo sme boli toho svedkami.

 

Film bol uvedený na karlovarskom MFF v cykle České filmy 2011-2012. Premiéra filmu v slovenských kinách bola 21.6. a rýchlo sa vytratil z kín. Do kín film  uviedla distribučná spoločnosť Forum Film.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.