Na MFF Bratislava triumfoval film Party Girl

CENY HLAVNEJ POROTY – POROTY PRVÝCH A DRUHÝCH HRANÝCH FILMOV

 

Party Girl hrany film resizeGrand Prix za najlepší film
Party Girl (r. Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis, Francúzsko, 2014)

Za to, že nám priniesli realistický príbeh ženy, ktorá sa ocitá na životnej križovatke a zisťuje, že nie je schopná odpútať sa od zabehaného životného štýlu, hoci si uvedomuje, že je stále ťažšie v ňom pokračovať.

Najlepší režisér
Nguyen Hoang Diep za film Od ničoho k ničomu / Dap Cánh Giua Không Trung / Flapping in the Middle of Nowhere
(Vietnam, Francúzsko, Nórsko, Nemecko, 2014)

Za zmyslovosť i zmyselnosť, s ktorou nás táto mladá režisérka previedla odyseou mladého vietnamského dievčaťa pretĺkajúceho sa nástrahami šovinistickej, mužmi ovládanej spoločnosti, ktorá ho obklopuje.

Najlepšia herečka
Angélique Litzenburger vo filme Party Girl
(r. Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis, Francúzsko, 2014)

Za noblesu, s ktorou nám poodhalila svoju skutočnú identitu, ako aj za jej schopnosť vyplniť strieborné plátno svojou silnou hereckou osobnosťou.

Najlepší herec
Fabrício Boliveira vo filme Brazílsky Western/ Faroeste Caboclo / Brazilian Western
(r. René Sampaio, Brazília, 2013)

Za to, že na plátno preniesol svoje vlastné ja a charizmu, a za jeho schopnosť previesť svoju postavu cez množstvo rôznych príbehov a štýlov.  

CENA FIPRESCI
Som tvoja / Jeg er din / I am yours (r. Iram Haq, Nórsko, 2013)

Režisérka s veľkým zmyslom pre presnosť a hlbokým pochopením odkrýva citové rozpory, ktoré sú v každom momente snímky zrozumiteľné a veľmi dobre stvárnené.


CENA ŠTUDENTSKEJ POROTY
Party Girl (r. Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis, Francúzsko, 2014)

Za jedinečný spôsob zobrazenia témy a nekonvenčný postoj k nej.


CENY DOKUMENTÁRNEJ POROTY – POROTY PRVÝCH A  DRUHÝCH DOKUMENTÁRNYCH FILMOV

 

Cena za najlepší dokumentárny film
no todo es vigilia dokument resizeNie je všetko vigília / No todo es vigilia / Not All Is Vigil (r.Hermes Paralluelo, Španielsko, Kolumbia, 2014)

Za majstrovské zobrazenie samoty a strachu zo smrti hlboko ľudským a miestami vtipným spôsobom. Táto snímka, nakrútená v nádhernom pološere a  s vynikajúcou kontrolou pohybu kamery, predznamenáva príchod veľkého talentu do sveta filmu.

Zvláštne uznanie
15 svetových strán /15 stron swiata / 15 Corners of the World (r. Zuzanna Solakiewicz, Poľsko, Nemecko, 2014)

Za nádherne inteligentnú montáž experimentálneho, pozorovateľského, tanečného a abstraktného filmárstva pri vytvorení portrétu výnimočného umelca. Oceňujeme režisérkinu poctu miznúcemu svetu analógových zvukových a obrazových médií, jej cit pre transcendentnosť.


CENY POROTY KRÁTKYCH FILMOV

 

Cena za najlepší krátky film
Million Miles way kratky film resizeMilión míľ ďaleko / A Million Miles Away (r.Jennifer Reeder, USA, 2014)

Za majstrovstvo, s ktorým režisérka zobrazila – explicitne no pritom veľmi subtílne – zápas za identitu, neistotu, empatiu a generačnú priepasť, pričom premyslene mieša jedincov do uniformnej skupiny. Film veľmi zručným, vyspelým a vyváženým spôsobom prepája obsah, formu a hudobnú zložku filmu, čo prezrádza originalitu, profesijnú vyzretosť a inteligenciu autorky ako aj jej skvelý zmysel pre humor.

Zvláštne uznanie
Hranice vytrvalosti / Granice wytrzymałości / Rollercoaster (r. Marek Marlikowski, Poľsko, 2013)

Za výnimočný a dôsledný audiovizuálny štýl podporený skvelými hereckými výkonmi; za púhych 14 minút film nielen ukáže dôsledky dôležitej citovej udalosti ale zároveň dokáže prirodzene vysvetliť jej sprievodné okolnosti.


Ocenenie Medzinárodného filmového festivalu Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii si osobne prevzal svetoznámy český maliar a kostýmový výtvarník Theodor Pištěk.

 

Laureátom ocenenia a držiteľom pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy v roku 2014 sa za dlhoročnú umeleckú tvorbu stal významný slovenský herec Ivan Palúch.

FILM EUROPE AWARD
za úspešnú prezentáciu slovenského filmového umenia v zahraničí získal kameraman Martin Žiaran.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.