Desiatkou sa skončila súťaž Tibora Vichtu

IFF Bratislava logo resizePred desiatimi rokmi vznikla scenáristická súťaž nazvaná Cena Tibora Vichtu. Túto prestížnu cenu za scenár získali napríklad Zuzana Liová, Juraj Lehotský, Roman Hríbik, Mira Fornay, Zuzana Belková, Anežka Guziarová a ďalší. O to viac nás prekvapilo, že na slávnostnom vyhlásení víťaza desiateho ročníka tejto súťaže organizátori oznámili, že ju už budúci rok nevyhlásia.

Garantka súťaže Dagmar Ditrichová okrem iného uvidela ako dôvod, že Audiovizuálny fond vytvoril dosť veľký priestor pre mladých autorov, a tak  podporuje tvorbu písania scenárov a RTVS i komerčné televízie tiež ponúkajú viacero možností uplatnenia sa pre mladých autorov.

 

Cenu Tibora Vichtu si ako posledný z jubilejného 10. ročníka scenáristickej súťaže pre mladých scenáristov do 35 rokov odniesol Ján Púček za scenár celovečerného hraného filmu Keď kvitnú koľajnice. Študent Filmovej a televíznej fakulty VŠMU odboru dramaturgia a scenáristika, si ako tému vybral dospievanie dvoch bratov, ktorí počas dovolenky rodičov, dostanú možnosť dospieť. „To dospievanie je spojené s tým, že dvaja bratia, ktorí ani nemali vážny bratský vzťah, konečne na prahu dospelosti si začínajú k sebe tento vzťah nachádzať“, povedal autor víťazného scenára.  Cena Tibora Vichtu pre víťaza znamená finančnú prémiu 2000 eur, preklad scenára do angličtiny a možnosť zúčastniť sa na medzinárodnom dramaturgickom workshope MIDPOINT.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.