Predsedom poroty MFF Bratislava bude Goran Paskaljevič

IFF Bratislava logo resizeŠtrnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ktorý sa uskutoční v  termíne od 9. do 15.novembra, privíta jedného z najvýznamnejších režisérov bývalej Juhoslávie, rodáka z Belehradu - Gorana Paskaljeviča.

Medzinárodný filmový festival Bratislava patrí medzi významné kultúrno-spoločenské podujatia na Slovensku a vo svojej nedlhej histórii potvrdil stabilnú pozíciu v medzinárodnom kalendári filmových festivalov. Okrem pravidelných a divácky atraktívnych programových sekcií sa primárne zameriava na medzinárodné súťaže s bohatým zastúpením talentovaných filmárov z celého sveta – Súťaž dokumentárnych filmov, Súťaž krátkych filmov a Súťaž prvých a druhých hraných filmov, ktorá je dominantnou súťažnou sekciou a ktorej súčasťou sa stane aj Goran Paskaljevič.

 

Goran Paskaljević resizeGoran Paskaljevič bude na 14. MFF Bratislava predsedom hlavnej poroty Súťaže prvých a druhých hraných filmov. Bratislavským divákom osobne predstaví aj dve svoje snímky - Sen zimnej noci z roku 2004 a najnovší film Kad svane dan (When Day Breaks), ktorý mal svetovú premiéru 9.septembra na práve prebiehajúcom MFF v Toronte. Tento film je srbským kandidátom na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.Počas MFF Bratislava sa s Goranom Paskaljevičom uskutočnia aj dva Master Classy. Jeden na bratislavskej VŠMU a druhý na Akadémii umení v Banskej Bystrici, kde od 16. novembra bude festivalový maratón pokračovať Festivalovými dňami.

 

Goran Paskaljevič je jedným z najuznávanejších srbských režisérov. Vyštudoval réžiu na pražskej FAMU a patrí medzi príslušníkov tzv. „pražskej školy“. Pozornosť vzbudil už svojou dokumentárnou a  krátkometrážnou tvorbou, nakrútil okolo 30 dokumentárnych a krátkych filmov. V hranom filme debutoval v roku 1976 snímkou Strážca pláže v zimnom období, ktorým sa zaradil medzi popredných európskych režisérov. Jeho filmy sú uvádzané a oceňované na najprestížnejších filmových prehliadkach na svete (Cannes, Berlín, Benátky, Toronto, San Sebastián). Medzi jeho najúspešnejšie snímky patria například Zvláštna liečba (1980 - nominácia na Zlatý glóbus; Súmrak (1983 – Hlavná cena na MFF v Chicagu); Čas zázrakov (1989 – Cena FIPRESCI na MFF v San Sebastiáne); Argentínske tango (1992 – Cena divákov na MFF v Benátkach a v San Franciscu; Sud prachu (1998 - Cena FIPRESCI na MFF v Benátkach a od EFA); Sen zimnej noci (2004 - Zvláštna cena poroty na MFF v San Sebastiáne a Najlepší srbský film roka); Optimisti (2006 – Najlepší film a Cena mladých porotcov na MFF vo Valladolide); Medové týždne (2009 – Cena divákov na MFF v Thessalonikách). V roku 2001 ho časopis Variety International Film Guide označil za jedného z  piatich najlepších svetových režisérov roka a v januári 2008 Múzeum moderného umenia v New Yorku predstavilo kompletnú retrospektívu jeho diela.

Viac: www.iffbratislava.sk a na www.facebook.com/bratislavaiff.      

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.