MFF Bratislava a sekcia Made in Slovakia

IFF_B_-logo_resizeTrinásty  ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava uvedie v sekcii Made in Slovakia štyri svetové premiéry slovenských filmov a  ponúkne svojim divákov reprezentatívny výber slovenskej tvorby.  Táto nesúťažná  sekcia odprezentuje v tomto roku 15 slovenských filmov všetkých kategórií. Medzi vybranými snímkami je jeden z najoceňovanejších a zároveň jeden z najlepších filmov posledného obdobia, debut režisérky a scenáristky Zuzany Liovej Dom, ktorý citlivo zobrazuje komplikovaný vzťah otca a dcéry a medzinárodne oceňovaný a divácky mimoriadne úspešný film Mateja Mináča Nickyho rodina.



S dlhometrážnym filmom Čerešňový chlapec sa do kín vracia režisér Stanislav Párnický. Nakrútil príbeh o populárnom hercovi, ktorý sa po prekonanom infarkte vracia do života. Film má atraktívne obsadenie, hlavné postavy stvárňujú Milan ceresnovy_chlapec_resizeKňažko a Zuzana Kanócz, ktorá na festivale v tomto roku zastupuje Slovensko  aj v medzinárodnej porote hraných filmov.
Vôňu leta divákom pripomenie Marhuľový ostrov režiséra Petra Bebjaka, ktorý bude mať na festivale uvedený aj svoj krátky tanečný film VoiceS. Priaznivcov Radošinského naivného divadla určite poteší spomienka na jednu z najvýraznejších postáv divadla Katarínu Kolníkovú vo filme Juraja Štepku. MFF Bratislava uvedie vo svetovej premiére umelecký dokumentárny film …a já, Katarína Kolníková alebo Filmový portrét radošinskej herečky, ktorým Juraj Štepka uzatvára svoju trilógiu dokumentov z prostredia Radošinského naivného divadla (Kronika Komika 2003 a Ožiť v koži Jána Melkoviča 2008).
Ďalšími svetovými premiérami na festivale budú uvedenia dvoch hororových poviedok Interview a Monsterproces z pripravovaného celovečerného hororového filmu Strach.  Monsterproces je príbehom o metafyzickom zle s dôrazom na výtvarnú stránku, ktorý nakrútil režisér Milan Balog.

 

Animovaný film Prach a ligot, inšpirovaný mestom San Francisco, prinesie vo svetovej premiére talentovaná Michaela Čopíková, držiteľka národnej ceny Slnko v sieti 2010 za najlepší animovaný film About Socks and Love.
V sekcii Made in Slovakia bude uvedený aj najnovší film Pavla Barabáša Trou de Fer – Železná diera, ktorý už tiež stihol získať niekoľko medzinárodných cien. Ďalším filmovým príspevkom k rómskej problematike na Slovensku je dokument Luník IX. z pohľadu anglickej režisérky Michelle Coomber. 13.ročník MFF Bratislava odpremieta taktiež dve aktuálne snímky dokumentaristky Zuzany Piussi. Politický dokument zo zákulisia slovenského súdnictva  Nemoc tretej moci a pokus o cestopis s názvom Kuracia láska, v ktorej Piussi s humorom odkrýva svoj pohľad na Ameriku. Pätnástku filmov “uzatvára” krátka snímka Blue Red, talentovanej mladej animátorky Daniely Krajčovej.
Viac: www.facebook.com/bratislavaiff.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.