Na MFF v Karlových Varoch uvedú dva slovenské filmy

KV 2 logo resizeV piatok 4. júla sa začne tohtoročný 49. medzinárodný filmový festival Karlove Vary. Pravidelné zastúpenie slovenskej kinematografie v jeho programe sleduje verejnosť so záujmom, tento rok sa naše filmy objavia až v siedmich programových sekciách festivalu a v troch častiach Industry programu pre filmových profesionálov. Festival potrvá do soboty 12. júla.

Do Súťaže dokumentárnych filmov vybral programový tím festivalu dlhometrážny debut Comeback slovenského dokumentaristu Mira Rema, ktorý vstúpil do povedomia verejnosti ešte ako študent bratislavskej VŠMU. Vtedy sa jeho krátky film Arsy-Versy z roku 2009 zaradil medzi najoceňovanejšie filmy v histórii školy. Jeho film Comeback na tému reintegrácie väzňov do spoločnosti sa odohráva  v najstráženejšej slovenskej väznici v Ilave a kladie si otázku, či  comeback resizerecidivisti dokážu začať odznova. „Chcel som spracovať tému ťažšieho kalibru,“ povedal o pozadí vzniku filmu Miro Remo. „Od detstva som z vlaku a od ilavskej babky sledoval, čo je za múrmi basy, budila rešpekt. Vrátil som sa, aby som si splnil svoj detský sen. Čakal som, že uvidím niečo, čo som ešte nevidel – a naozaj to bolo dobrodružné, aj navzdory negatívnym emóciám, ktoré k téme recidívy patria.“ Film bude na festivale v Karlových Varoch uvedený vo svetovej premiére.

 

Pre slovenskú kinematografiu je významná aj svetová premiéra hraného filmu V tichu, známeho pod pôvodným názvom Denník Agáty Schindlerovej, ktorého na karlovarskom festivale čaká Zvláštne uvedenie. Majoritný slovensko-český film nakrútil režisér Zdeněk Jiráský a mapuje v ňom osudy židovských hudobníkov, ktorých mená sa ocitli v Lexikóne Židov v hudbe z roku 1940 v Nemecku. Koprodukčným partnerom filmu V tichu je Slovenský filmový ústav (SFÚ).


V ďalších programových sekciách festivalu sa premietnu filmy, na ktorých sa podieľalo Slovensko ako minoritný koprodukčný partner. Medzinárodnú premiéru bude mať na MFF Karlove Vary koprodukčný česko-slovensko-nemecký film Fair Play režisérky Andrey Sedláčkovej. Príbeh mladej športovkyne Anny v podaní slovenskej herečky Judit Bárdos rozpráva o dopingu v prostredí vrcholového športu v 80. rokoch minulého storočia a vo Varoch je zaradený do Hlavnej súťaže. Ďalších päť minoritných koprodukcií sa premietne v nesúťažných sekciách. Svetovú premiéru bude mať na festivale tragikomédia Rudolfa Havlíka Zejtra napořád, uvedená v sekcii Hlavný program – Mimo súťaž, film Eugéniové režiséra Pavla Štingla v sekcii Dokumentárne filmy – Mimo súťaž a v prehľadovej sekcii pod názvom České filmy 2013 – 2014 sa premietnu filmy Jako nikdy Zdeňka Tyca a Klauni Viktora Tauša. Do špeciálnej sekcie Návraty k prameňom je pri príležitosti udelenia Ceny FIAF režisérovi Janovi Švankmajerovi zaradená snímka Šílení (2005).



Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.