Jeden svet otvorí film Ako som sa stala partizánkou

Partizanka3 resizeAké je to byť Rómom v stredoeurópskom regióne? Čo všetko dokážeme urobiť kvôli predstave dokonalého života? A ako sa zachováme, keď zrazu prídeme o existenčné istoty? Čo pre nás znamená kontakt? Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet pripravuje pre divákov po prvý raz hybridný ročník, ktorý bude kombinovať to najlepšie z online sveta so živými stretnutiami v kine. Od 5. – 11. novembra premietne vyše 50 dlhometrážnych filmov, ktorých spoločným menovateľom je aktuálna téma festivalu: Buďme v kontakte! Jedným z nich je dokument Very Lackovej Ako som sa stala partizánkou, ktorým sa otvorí 22. ročník festivalu Jeden svet. 

Keď sa povie partizán, len málokto si predstaví Róma. Po vojne totiž partizánov rómskeho pôvodu označovali za klamárov. Nehovoriac o tom, ako málo ľudí by uverilo, že sa zapojili do SNP. Dlhé roky bola akákoľvek téma o nacistických krivdách spôsobených rómskej menšine tabu. VeraLackova resizeKoncentračné tábory, vypaľovanie domov, vraždenie rodín. Komunisti nechceli mať rómskych hrdinov či obete nacizmu. História na nich zabudla. V roku 2017 túto tému poodhalil šokujúci autorský dokument Diera v hlave slovenského režiséra Roberta Kirchhoffa. Dnes sa k tejto tragickej historickej udalosti vracia dokumentaristka Vera Lacková vo svojom debutovom celovečernom filme Ako som sa stala partizánkou. Prináša celkom iný typ svedectva, založený na osobnej skúsenosti mladej ženy, ktorej identita vyrastá z koreňov zamlčanej histórie. Ako sama hovorí: „Tento dokumentárny film mi pomohol zostať v kontakte s mojimi koreňmi. Je to veľmi osobný film. Pojednáva totiž o osude môjho pradeda, ale aj o ďalších rómskych partizánoch, na ktorých sa v spoločnosti zabudlo. Mojím cieľom je, aby sa to zmenilo.”  Dokument Very Lackovej mal svetovú premiéru v apríli tohto roku na medzinárodnom filmovom festivale GoEast v nemeckom Wiesbadene. Odniesol si jedno z hlavných ocenení – Cenu za kultúrnu rôznorodosť (Award of the Federal Foreign Office for Cultural Diversity).

Dôležitou súčasťou festivalového programu je medzinárodná súťaž dokumentárnych filmov Slovensko a Česko za ľudské práva. Každoročne upozorňuje na to najlepšie v našom regióne a vytvára diskusiu o kvalite, prienikoch, ale aj rozdieloch česko-slovenskej tvorby. Je tiež zrkadlom aktuálnych tém rezonujúcich v našom regióne. Pre vysokú kvalitu a rôznorodosť tohtoročnej dokumentárnej produkcie sa do festivalového programu dostalo až jedenásť titulov: Biela na bielej, Bydlet proti všem, Každá minúta života, Čiary, Láska pod kapotou, Moje slunce Mad, Na značky!, Nová šichta, Rekonstrukce okupace, Slepice virus a my.

O víťazovi rozhodne medzinárodná porota v zložení: režisérka Maia Martiniak, ktorá so svojím filmom Neviditeľná zvíťazila na festivale minulý rok, medzinárodná distribútorka Anja Dziersk z nemeckej spoločnosti  Rise And Shine World Sales a nórsky dokumentarista, kameraman a fotograf Kieran Kolle. Podľa slov výkonnej riaditeľky Evy Križkovej je pre festival Jeden svet dôležité, aby účasť v súťažnej sekcii bola prínosom pre všetkých zúčastnených filmárov, nie iba pre víťaza. „Preto sme od minulého roka založili tradíciu, že jedným z členov poroty je medzinárodný distribútor, respektíve distribútorka, ktorej profesiou je vyhľadávať dokumentárne talenty a predstavovať ich na medzinárodnom filmovom trhu.” Víťaz získa plastiku od slovenskej sochárky Márie Tóthovej a po prvý raz aj finančnú odmenu v hodnote 2000 eur. Dostane tiež možnosť zúčastniť sa na slovenskej časti medzinárodného workshopu Dok. Incubator.

Už teraz si môžete zakúpiť early bird akreditácie cez portál GoOut (www.jedensvet.sk/permanentky21), ktoré budú platiť na online aj živé festivalové premietania. Bratislavské projekcie, obohatené o stretnutia s filmármi a ďalšie špeciálne bonusy, sa uskutočnia v Kine Lumière, Artkine za zrkadlom, v kine Klap Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, v kultúrnych centrách Nová Cvernovka a A4 - nultý priestor a na Filozofickej fakulte UK.  Jeden svet je inkluzívne podujatie, ktorého zámerom je sprístupniť svoj program pre všetkých, vrátane osôb, ktoré si nemôžu dovoliť platiť za vstupné. V prípade, že majú záujem zúčastniť sa programu Jedného sveta a z finančných dôvodov si to nemôžu dovoliť, stačí ak sa obrátia na organizátorov formou emailu.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.