O prehliadke Týždeň slovenského filmu

Plagat resizeUž štvrtý ročník prehliadky Týždeň slovenského filmu sa uskutoční od 9. do 15. apríla 2018 v Kine Lumière v Bratislave. Po prvýkrát filmy z jeho programu budú môcť v rovnakom termíne vidieť aj diváci v ďalších deviatich slovenských mestách. Podujatie zamerané na prezentáciu a podporu slovenského filmu nadväzuje na mimoriadne úspešný rok slovenskej kinematografie. Pripravený je aj pútavý sprievodný program.

Minulý rok sa do dejín slovenskej kinematografie zapíše ako mimoriadne úspešný. Do slovenských kín prišlo na slovenské filmy takmer 1,5 milióna divákov a štyri filmy – Všetko alebo nič Marty Ferencovej, Čiara Petra Bebjaka, Únos Mariany Čengel Solčanskej a Cuky Luky film Karla Janáka, prepisovali historický rebríček návštevnosti domácich filmov v ére samostatnosti. V uplynulom roku dokonca na dvoch prvých priečkach TOP 10 návštevnosti všetkých filmov v distribúcii figurovali slovenské filmy Všetko alebo nič a Čiara.

Ciara resizePrehliadka Týždeň slovenského filmu uvedie celkovo až 38 slovenských filmov, ktoré mali v minulom roku premiéru. Premietne sa 30 dlhometrážnych, 2 stredometrážne a 6 krátkych filmov. Podľa Mira Ulmana, programového dramaturga Týždňa slovenského filmu „ponúka jedinečnú šancu dopozerať v kine to, čo diváci vlani nestihli. V programe sú snímky, ktoré sa v minulom roku dostali do kín, alebo mali premiéru a producenti ich prihlásili na národnú filmovú cenu Slnko v sieti. A hoci sa v kategórii krátky hraný film Slnko v sieti neudeľuje, rozhodli sme sa do programu zaradiť i študentské filmy Magic Moments a Atlantída, 2003, ktoré mali výbornú odozvu v zahraničí. O úspešnosti slovenskej kinematografie hovorí aj fakt, že s výnimkou Benátok sa slovenské filmy vlani zúčastnili takmer na všetkých prestížnych medzinárodných filmových festivaloch,“ upresňuje Ulman. „Od Rotterdamu, cez Berlín, odkiaľ si Piata lunos resizeoď priniesla Krištáľového medveďa a koprodukčná snímka Cez kosti mŕtvych Strieborného medveďa – Cenu Alfreda Bauera, ďalej Cannes, kde bol v sekcii Un certain regard uvedený Out až po Karlove Vary, kde získala Čiara Krištáľový glóbus za najlepšiu réžiu a minoritná slovenská koprodukcia Křižáček Krištáľový glóbus za najlepší film. Vo Varšave zasa udelili novinári Cenu FIPRESCI rodinnej dráme Nina, cenu za scenár na festivale Tribeca získala koprodukčná slovenská snímka Baba z ľadu a slovenské filmy sa dostali aj do Locarna či Toronta.“ Program tak predstaví nielen filmy, ktoré bodovali v rebríčkoch návštevnosti, ale aj tie, ktoré majú za sebou úspešnú festivalovú púť. Zároveň umožní divákom urobiť si komplexný obraz o slovenskej filmovej tvorbe minulého roka.

Počas Týždňa slovenského filmu sú okrem filmového programu pripravené tiež panely s hodnotením minuloročných Vabenievysok resizehraných, dokumentárnych a animovaných filmov, ktoré doplní panel o filmovej vede a kritike. Uskutoční sa aj seminár o významnom slovenskom filmovom publicistovi Pavlovi Brankovi, na ktorom budú o jeho profesionálnych aktivitách i živote hovoriť jeho priatelia, spolupracovníci a filmoví teoretici. Pre súťaže chtivých záujemcov je pripravený vedomostný kvíz o slovenskom filme Múdry pondelok, ktorého výhercovia získajú lákavé ceny. Masterclass bude viesť oceňovaný kameraman Martin Žiaran, ktorý stál za kamerou filmov Čiara, Učiteľka, Čistič či krátkometrážneho českého filmu režisérky Marie Dvořákovej Kdo je kdo v mykologii, vlani oceneného študentským Oscarom v kategórii hraných filmov, ktorý sa premietne počas Žiaranovho masterclassu na Vysokej škole múzických umení.

Po vlaňajšom záujme o diskusie sa organizátori prehliadky tento rok rozhodli za účasti hostí pre štyri témy s celospoločenským presahom. Po filme Špina Terezy Spina resizeNvotovej sa uskutoční diskusia na tému Odkrývanie tabu sexuálneho násilia a vyrovnávania sa s ním, po filmoch Mečiar Terezy Nvotovej a Únos bude diskusia pod názvom 90. roky: na čo sme zabudli a na čo by sme chceli zabudnúť, po filme Pavla Barabáša Vábenie výšok sa bude hovoriť na tému Vzostupy a pády slovenských výprav do najvyšších hôr sveta a na otázku Čo robí divácky film diváckym sa pokúsi zodpovedať diskusia po filmoch Všetko alebo nič a Čiara.

Okrem Bratislavy sa Týždeň slovenského filmu tento rok premiérovo v rovnakom termíne uskutoční aj v ďalších deviatich slovenských mestách, a to Banská Bystrica (Filmový klub v Múzeu SNP), Kežmarok (Kino Iskra), Košice (Kino Úsmev), Martin (Kino Strojár), Nitra (Kinoklub Tatra), Spišská Nová Ves (Kino Mier), Trenčín (ArtKino Metro), Trnava (Kultúrne centrum Malý Berlín) a Žilina (Stanica Žilina-Záriečie).

Týždeň slovenského filmu bude nasledovať po odovzdávaní národných filmových cien Slnko v sieti, ktorého slávnostný ceremoniál sa uskutoční v piatok 6. apríla 2018. Do 31. marca 2018 sa do hlasovania o najlepší film za minulý rok môžu ešte stále zapojiť aj diváci, ktorí zo všetkých prihlásených hraných, dokumentárnych aj animovaných snímok na Slnko v sieti môžu o svojom favoritovi rozhodnúť na internetovej stránke Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA): https://slnkovsieti.sk/divackacena. Divácka cena bude vyhlásená na slávnostnom ceremoniáli. Traja vyžrebovaní získajú zaujímavé ceny, zúčastnia sa slávnostného ceremoniálu a jeden z nich získa aj 2 cinepassy a ubytovanie pre 2 osoby na Art Film Feste Košice na 2 noci podľa vlastného výberu v termíne od 15. do 23. júna 2018.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.