Jeden svet pozná víťazný slovenský dokument

Jeden_svet_-_nov_resizeDvanásty  ročník medzinárodného filmového festivalu Jeden svet už pozná víťazné slovenské dokumenty. Tak ako po minulé roky, aj tentoraz bola súťažná kategória Slovenský dokumentárny film. Medzinárodnú porotu, ktorá posudzovala desať najnovších slovenských dokumentov tvorili: slovenská pedagogička, scenáristka, režisérka a dramaturgička Ingrid  Mayerová, nemecký režisér Jakob Preuss a maďarská režisérka Mária Takács. Cenu Jedného sveta udelili filmu Dušana Hudeca Celý svet je úzky most o Jossim Steinerovi, ktorý ako malý chlapec utekal pred deportáciami a po vojne odišiel spolu s bratom do Izraela, kde prežil takmer celý život.

Po rokoch sa vrátil na Slovensko – do Košíc a stal sa „rabínom z ľudu“. Prišiel pomôcť židovskej obci v Košiciach s cieľom povzbudiť jej členov, ktorí už zabudli na to, čo je to byť Židom. Porota na filme ocenila, že film je „vážny a zároveň zábavný, s humorom a ľudskosťou rozpráva neuveriteľný príbeh prežitia slovenského Žida, jeho odchodu z Izraela a návratu do domoviny ako rabína. Cez príbehy a výpovede hlavných hrdinov sa dozvedáme o mnohých historických aspektoch“.

Porota  sa rozhodla udeliť aj Čestné uznanie, ktoré  získal film Dávida Horínka Matka – o žene, terapeutke drogových závislostí, ktorá stratila syna pre  jeho závislosť na heroíne.  V tomto dokumente porotu zaujalo najmä, že prostredníctvom sugestívnych záberov ponúka pohľad na posledné dni života drogovo závislého človeka. Filmový jazyk je odvážny a hľadá nelineárny spôsob, ako ukázať vnútorný svet matky a syna pred a po jeho smrti.

pošli na vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.