Filmový festival inakosti uvedie filmy inšpirované skutočnými príbehmi

IFFlogo resizeTo najlepšie zo súčasnej queer kinematografie predstaví Filmový festival inakosti. Jeho 15. ročník sa v bratislavskom Kine Lumière koná od 6. do 11. októbra. Na festivale bude uvedených 52 filmov z 24 krajín sveta, ktoré sú rozdelené v sekciách: Súčasný queer film, Classics, TepléČesko-Slovensko, Teplé kraťasy, FFi deťom. V programe nechýbajú horúce novinky z tohtoročného festivalu v Cannes ani premiéra českého dokumentárneho filmu Zákon lásky Barbory Chalupovej, spolurežisérky dokumentárneho filmu V sieti.

„Sme veľmi radi, že po minulom ročníku, ktorý pohltila pandémia, a zrealizovala sa len online časť festivalu, všetko nasvedčuje tomu, že tento rok sa nám predsa len podarí stretnúť v kinosálach. V neistej dobe sa nám podarilo vyskladať silný a pestrý program filmov s LGBTI+ tematikou. Navyše tento rok prebieha 15. ročník festivalu, čo sme si dovolili pretaviť i do jeho vizuálu, ktorý odkazuje na občiansky preukaz. Ten môžeme v živote človeka vnímať ako symbol náročného obdobia dospievania a sebapoznávania na jednej strane, ako aj preberania (nielen) občianskej zodpovednosti – práv a povinností na strane druhej. V tomto rozpätí osobného a verejného, vnútorného a angažovaného sa tento rok v podstate rozprestierajú témy tohtoročného festivalu,“ uviedla riaditeľka festivalu Zita Hosszúová.

Zásadné dokumenty

Barbora Chalupová, aktuálna držiteľka Českého leva aj Ceny českej filmovej kritiky za najlepší dokumentárny film roka 2020 V sieti, ktorý Zakonlasky resizenakrútila spoločne s Vítom Klusákom, uvedie na Filmovom festivale inakosti v slovenskej premiére svoju novinku Zákon lásky. Po snímke venovanej sexuálnym predátorom na internete prichádza s dokumentárnou tragikomédiou zameranou na diskusiu o manželstvách pároch rovnakého pohlavia v Česku a zobrazuje snahu o ich legalizáciu. Aký je rozdiel medzi manželstvom a registrovaným partnerstvom? A sú Česi naozaj takí liberálni, ako sa na prvý pohľad zdá? Snímka vznikala tri roky a po uvedení na festivale vstupuje aj do slovenských kín.

Na viacerých amerických queer festivaloch ocenili výnimočný dokument P.S.: Po prečítaní spáliť. Režisér Michael Seligman, ktorý sa podieľal aj na úspešnej šou Po ptrecitanmispalte resizeRuPaul’s Drag Race, sa v ňom s kolegyňou Jennifer Tiexiera vybral po stopách nedávno objavených listov newyorských drag queen z 50. rokov minulého storočia. Toto prostredie dokonale pozná, je totiž tiež spolutvorcom krimipodcastu Mob Queens venovanému Anne Genovese, ktorá v 50. a 60. rokoch minulého storočia prevádzkovala najznámejšie newyorské drag kluby. Vo filme P.S.: Po prečítaní spáliť, ktorý je výsledkom niekoľkoročného bádania tvorcov, sledujeme silné príbehy deviatich bývalých drag queen. Dnes majú vyše 80, či dokonca 90 rokov a vo filme rekapitulujú svoje životné výzvy. Film mal premiéru na newyorskom festivale Tribeca.

Filmy z Cannes

Skutočnými príbehmi homosexuálnych Nemcov, ktorých prepustili z koncentračných Velkasloboda resizetáborov, ale pre sexuálnu orientáciu ich čakalo väzenie, sa inšpiroval rakúsky režisér Sebastian Meise vo filme Veľká sloboda. Snímka, ktorá je väzenskou drámou i lovestory zároveň, rozpráva o dystopickom svete, kde sa láska trestá zákonom. Nejde však o výjav z románu Georgea Orwella 1984, ale o realitu povojnového Nemecka. Film mal svetovú premiéru na festivale v Cannes v sekcii Un certain regard, v ktorej získal Cenu poroty, a zároveň si z Cannes odniesol ocenenie Queer Palm. V hlavnej úlohe Veľkej slobody uvidia diváci vychádzajúcu nemeckú hereckú hviezdu Franza Rogowského.

Takisto v Cannes, ale v hlavnej súťaži, mala premiéru erotická historická dráma Benedetta, ktorá sa odohráva počas morovej epidémie v 17. storočí v talianskom kláštore a v jej centre je ľúbostný vzťah dvoch rehoľníčok. To vyvolalo rozruch nielen v Cannes, ale koncom septembra aj na Newyorskom filmovom festivale, kde skupinka aktivistov protestovala proti „rúhačskej lesbickej dráme“. V Rusku uvedenie filmu nepovolili. Režisér Paul Verhoeven (Total Recall, Základný inštinkt) nakrútil film na základe skutočných udalostí a v hlavnej úlohe sa predstaví Virginie Effira, ktorá zaujala v predchádzajúcom Verhoevenovom filme Elle (2016). Po filme prebehne diskusia (Homo)sexualita v zasvätenom živote, ktorej organizátorom je občianske združenie Dúhoví kresťania.

Niekoľko týždňov po júlovej premiére v Cannes, kde sa premietal v rámci Týždňa kritiky, uvedie FFi aj snímku Zaľúbená Anaïs režisérky Charline Bourgeois-Tacquet. Zaoberá sa dilemami tridsiatnikov a vážne témy podáva s nadhľadom a francúzskym šarmom.

Viggo Mortensen a Colin Firth v drámach o láske a odchádzaní

Herecký koncert ponúkne komorná vzťahová štúdia v road movie Supernova britského režiséra Harryho Macqueena. Príbeh starnúceho gejského páru, ktorý sa vyberie v karavane na cestu naprieč Anglickom, aby navštívil rodinu a priateľov, sa opiera o herecké výkony Colina Firtha a Stanleyho Tucciho. Do ich života zasiahne diagnóza počiatočnej demencie jedného z nich.

Postupujúca demencia, homofóbia aj generačné rozdiely sú témami režijného debutu Vigga Mortensena Ešte máme čas. Film má autobiografické prvky a herec si k filmu, ktorý mal premiéru na festivale v Sundance, sám napísal scenár a podieľal sa aj na produkcii a hudbe. V jednej z vedľajších úloh sa mihne známy kanadský režisér David Cronenberg, otca stvárňuje predstaviteľ vedľajších úloh z mnohých sci-fi a akčných filmov Lance Henriksen a sestru hlavného hrdinu hrá Laura Linney.

Program festivalu je k dispozícii na https://cinepass.sk/ffi/sk/tickets. Ak bude Bratislava v oranžovej fáze, festival bude prístupný len plne očkovaným osobám.

Viac: www.ffi.sk.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.