Fest Anča predstavuje program celovečerných filmov

Fest Anča 2021 už klope na dvere a spolu s ňou aj program celovečerných filmov. Dramaturgovia festivalu pripravili pre online divákov, ale aj tých naživo, opäť výnimočné a medzníkové tituly, priamo i nepriamo odkazujúce na tohtoročnú tému festivalu – Tradície. Tie budú prítomné v celovečernom animovanom dokumente o slovensko-maďarských vzťahoch Felvidék – Horná Zem (2014), v experimentálnom filme Dom vlkov (2018), ktorý v sebe mieša osobnú traumu s tou národnou, ale aj v kultovom príbehu o Alžbete Báthory od Viktora Kubalu – Krvavá pani (1980).

Skúmanie histórie aj rodiny
Želiezkom v ohni spomedzi celovečerných animovaných filmov je jednoznačne čilská stop-motion animácia Dom vlkov. Film sleduje príbeh Márie, ktorá utiekla z nemeckej, sektárskej kolónie v Čile a následne sa skryla v dome spolu s dvoma prasiatkami. Popredné animátorské duo: Cristóbal León a Joaquín Cociña, ktorí sú zároveň aj členmi tohtoročnej Anča Award poroty, používajú vo svojom prvom celovečernom filme originálne animačné techniky, akými sú maľovanie na stenu alebo bábky ľudskej veľkosti. Dom vlkov v sebe nesie aj prvky notoricky známych rozprávok, pričom v nich autori zdôrazňujú práve hororové zafarbenie. Divák tak sleduje neustále meniaci sa klaustrofobický svet hlavnej protagonistky, ale dostáva sa pritom k nemu aj správa o temnej kapitole čilskej histórie, konkrétne o náboženskom kulte, známom pod názvom Kolónia Dignidad (Dôstojnosť), z ktorého bolo takmer nemožné utiecť.

Ďalším filmom, reflektujúcim históriu národa a jeho tradícií, je Felvidék – Horná zem od slovenskej režisérky Vladislavy Plančíkovej. Tá sa na maďarsko-slovenské vzťahy pozerá skrz malé dejiny svojej rodiny, pričom hľadá nielen svoje korene, ale snaží sa definovať aj národnú identitu. Aký dopad majú veľké dejiny na osud človeka? Kde má svoj domov? Film je zaujímavým hlavne po formálnej stránke, pretože v sebe spája dokumentárne postupy s tými animovanými, čím je dôležitým príspevkom k fenoménu dokumentárneho animovaného filmu, ktorému je tento rok na festivale venovaná špeciálna pozornosť v nesúťažnej dokumentárnej sekcii. Felvidék – Horná zem konfrontuje filmové archívy s rodinnou, súkromnou pamäťou. Kam už však dokument v rozprávaní nedosiahne, tam prichádza animovaný film – nová realita, ktorá pomáha vykresľovať veci zabudnuté a veľakrát stratené kdesi v preklade.

Návrat Krvavej pani
Meno režiséra Viktora Kubala je zosobnením tradície animovaného filmu na Slovensku. Aj z toho dôvodu nemôže jeho kultová Krvavá pani chýbať v programe Fest Anče. Kubal zobrazuje vo svojom druhom celovečernom filme osud legendárnej čachtickej hradnej panej Alžbete Báthory spolu s jej krvavými praktikami. Pracuje pritom s hororom a paródiou, s tragikou a komikou, ale aj s archetypálnym súbojom medzi dobrom a zlom. A to všetko na pozadí ľúbostného príbehu! Viktor Kubal tak po jeho prvom celovečernom filme o Jánošíkovi, Zbojník Jurko (1976), dotvára obraz postáv, opradených legendami, ktoré sa viažu na slovenské reálie. Projekcia filmu bude navyše jedinečne sprevádzaná hudbou živého koncertu dua Ranjevš & Óbasz, ktoré ignoruje žánrové kategórie, z čoho vzniká živá a komunikatívna hudba s určitou dávkou improvizácie.

Súťaž krátkych filmov aj sprievodný program
Okrem celovečerných filmov prinesie 14. Fest Anča aj tradičný tematický fokus krátkych animovaných filmov kurátorovaný dramaturgom festivalu Jakubom Spevákom, ktorý bude z pohľadu prítomnosti skloňovať tradície spoločenské, náboženské, osobné i národné. Špeciálna pozornosť bude venovaná najzaujímavejším slovenským večerníčkom v prierezoch od 60. až po 90. roky. Súčasťou programu bude aj prehliadka súťažných a nesúťažných animovaných filmov, prednášky, ale aj koncerty. Festivalový program, vrátane celovečerákov aj tematického fokusu Tradície, budú mať diváci možnosť sledovať online na platforme festhome.com od 1. do 11. júla a v obmedzenej kapacite aj na mieste, v Novej Synagóge a na Stanici Žilina-Záriečie v Žiline, v riadnom festivalovom termíne 1. – 4. júla.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru. Festival sa snaží zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať svoje publikum o rôznych podobách animácie.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2021 finančne podporil Audiovizuálny fond. Festival bol finančne podporený z Fondu LITA. Tematický fokus Tradície v rámci Fest Anča 2021 je súčasťou implementácie projektu Študentské fórum Fest Anča.

Projekt “Študentské fórum Fest Anča” získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 120 609 € prostredníctvom Grantov EHP. Projekt bol spolufinancovaný v sume 18 091€ z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je práca s publikom, medzinárodná mobilita a prepojenie škôl z Európy, zdieľať vedomosti a zručnosti a porovnať spôsoby výučby animácie v odlišných častiach Európy.

Viac informácií: festanca.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.