Anča Award získal španielsky film Tri muchy na mieru

poster-Fest Anca 2016 resizeMedzinárodný festival animácie Fest Anča vyvrcholil v nedeľu 3. júla 2016 slávnostným odovzdávaním cien v Novej Synagóge. Hlavná cena Anča Award bola udelená španielskemu filmu Tri muchy na mieru (Tres moscas a medida) od režisérskej dvojice Maríe Álvarez a Elisy Morais. Okrem sošky z dielne Braňa Laha získali aj ocenenie honorované sumou 800 eur.

Ako prezradila odborná porota v zložení Barbara Janišová Feglová (SK), Thomas Renoldner (AT) a Vassilis Kroustallis (GR): „Víťazná snímka vynaliezavo tvorí a pretvára vlastný naratívny a vizuálny vesmír, pričom neustále AncaAward resizeprekvapuje diváka. Podmaní si vás očarujúco jednoduchou výtvarnou stránkou, zvláštnou atmosférou, ale aj stvárnením najvnútornejších pocitov, ktoré protagonistka skrýva pod mušacími krídlami.“ Príbeh sa odohráva počas horúceho leta v jednoduchej dedine, kde každý sused chce vedieť všetko o tom druhom. Za dverami domu ukrýva svoje tajomstvá osamotená starká a snaží sa pomocou rituálov oživiť manžela.  

 

Porota okrem hlavnej ceny udelila aj dve Čestné uznania, a to filmu Nedeľný obed (Le repas dominical) od Celine Devaux z Francúzska za „veľmi osobný príbeh, ktorý sa pretavuje do zaujímavého nedeľného popoludnia. Počas neho sa protagonista nechá pohltiť vlastnou rodinou, monochromatickým pozadím a hrozivým zvukom.“ Druhé čestné uznanie putuje do Francúzka Samuelovi Yalovi za snímku Noevus. Ide o fascinujúci dialóg medzi skulptúrou, tancom a animáciou. Ako prezradila porota: „Uchvátilo nás sledovať, ako sa množstvo drobných čiastočiek porcelánu pretvára na tekutý, rozbúrený oceán a pocítiť pri tom krehkosť ľudskej schránky, ktorá sa postupne vyvíja a rozpadá.“

 

Frederic Siegel zo Švajčiarska získal za svoj krátky animák Ruben odchádza (Ruben Leaves) ocenenie Anča Student Award honorované sumou 400 eur. „Pomocou mimoriadne pôsobivého výtvarného spracovania, zjednodušeného do pár farebných odtieňov, stvárňuje obsedantné nutkavé neurózy,“ prezradili spoločne porotcovia. Podľa nich je „animovaný film v tomto prípade ideálnym médiom na zobrazenie prechodov z reality do fantázie a aj stierania hraníc medzi nimi vo chvíľach, keď sa príbeh stáva čoraz absurdnejším.“ Porota udelila Čestné uznanie aj jednému zo študentských filmov, a to talianskej snímke Cosmoetico režisérky Martiny Scarpelli.  

 

V medzinárodnej súťaži videoklipov zabodoval Esteban Azuela z Mexika s klipom Amnézia štátu (Amnesia en el estado). Vytvoril ho pre punkovú formáciu Los Viejos. Okrem sošky Anča Music Video Award  získal aj cenu honorovanú sumou 400 eur. Rozhodla o tom porota v zložení Olga Bobrowska (PL), Steven Woloshen (CND) a Martin Buřil (CZ), pretože „ukazuje predstieranú brutalitu a konflikty prostredníctvom netradičného spojenia animačných techník a jazyka médií.“ Čestné uznanie získal videoklip Now It’s Over, ktorý vytvoril Dave Merson Hess z USA pre indie rockovú formáciu A Place To Bury Strangers. Podľa poroty ide o „objavný, odvážny a intuitívny videoklip, skúmajúci možnosti práce so svetlom a s rôznymi metódami ručnej animácie.“

 

Tento rok opäť súťažili filmy aj v sekcii Anča Kids’ Award za najlepší animovaný film pre deti. O víťaznom filme Raz, dva, (s)tr(om)y (One, Two, Tree) režisérky Yulie Aronovej z Francúzska rozhodovala tá najpovolanejšia porota, a to deti v kinosále. Vďaka nim jej poputuje domov okrem špeciálnej sošky aj 400 eur.

 

Anča Slovak Award získala Marta Prokopová za snímku Mila Fog. „Film rozpráva veľmi jemný asociatívny príbeh, ktorý divákom poskytuje priestor na vlastnú interpretáciu a tvorivú spoluúčasť,“ zhodnotila odborná porota v zložení Vanja Andrijević (HR), Katarína Moláková (SK) a Alexander Stein (DE). Podľa nich „spojenie rôznych vizuálnych štýlov a ich transformácie pôsobia veľmi prirodzene a plynule. Uhrančivá výtvarná stránka spolu s odvážnym a fascinujúcim zvukom ponúkajú silný divácky zážitok.“ Víťazka si okrem sošky prevzala aj ocenenie honorované sumou 600 eur vďaka podpore Literárneho fondu. Porota udelila Čestné uznanie Braček Jelenček režisérke Zuzane Žiakovej „za jej majstrovské zvládnutie fázovej animácie vo filme, ktorý spája tradičný príbeh so surrealistickými prvkami.“

 

Fest Anča v spolupráci s mediálnou spoločnosťou Film Europe Media Company udelili jednému slovenskému animovanému filmu aj špeciálnu distribučnú cenu Anča D Award. Vďaka nej sa dostane do slovenských kín ako predfilm k celovečernej snímke. Získal ju Juraj Krumpolec a Igor Derevenec za rodinný animák Hviezdny taxík. „Je vtipný, je hravý, obsahuje pútavý príbeh so sympatickým odkazom, je nabitý originálnymi postavičkami a prečudesnými kreatúrami, je krásne farebný a zažijete s ním dobrodružnú cestu. Skrátka tutti perfetti pre deti i dospelých!“ zhodnotila Dagmar Krepopová.

 

Cieľom Fest Anče je zvyšovať povedomie o animovanej tvorbe ako o plnohodnotnej umeleckej forme, prinášať dobrú zábavu, ale aj prispievať k budovaniu slovenského filmového a videoherného priemyslu. A práve preto je na festivale aj Industry program, ktorého súčasťou bolo Pitching fórum. Hlavnú cenu si z neho odniesol projekt Mareka Jasaňa Journey za konzistentnú a obsahovo úplnú prezentáciu v spojení s kvalitným projektom. Špeciálne ocenenie za zaujímavú a obsahovo úplnú prezentáciu získal projekt Muflón Anciáš Igora Derevenca a Juraja Krumpolca.
Víťazné filmy budú najbližšie premietnuté v pásme Best of Fest Anča 2016 na festivale Pohoda v Trenčíne.  

Foto: Juraj Starovecký

 

Anča Award

Tri muchy na mieru / Three Fitted Flies / Tres moscas a medida
réžia: María Álvarez and Elisa Morais (Sois de Traca) (E)

Čestné uznanie / Special Mention
Nedeľný obed / Sunday Lunch / Le repas dominical
réžia: Celine Devaux (FR)

Nœvus
réžia: Samuel Yal (FR)

ANČA STUDENT AWARD
Ruben odchádza / Ruben Leaves
réžia: Frederic Siegel (CH)

Čestné uznanie / Special Mention
Kozm(o)etika / Cosmoetico
réžia: Martina Scarpelli

ANČA MUSIC VIDEO AWARD
Amnézia štátu / State of Amnesia / Amnesia en el estado
réžia: Esteban Azuela (MEX)

Čestné uznanie / Special Mention
Now It’s Over / Now It's Over
réžia: Dave Merson Hess (USA)

ANČA SLOVAK AWARD
Mila Fog
réžia: Marta Prokopová

Čestné uznanie / Special Mention
Braček jelenček / Brother Deer
réžia: Zuzana Žiaková

Anča D Award:
Hviezdny taxík / Star Taxi
réžia: Juraj Krumpolec

ANČA KIDS´ AWARD
Raz, dva, (s)tr(om)y / One, Two, Tree
réžia: Yulia Aronova (FR)

VIŤAZ PITCHING FÓRA
projekt: Journey (SK)
autor: Marek Jasaň (SK)

Čestné uznanie pitching fóra / Special Mention
projekt: Muflón Anciáš (SK)
Autori:  Igor Derevenec a Juraj Krumpolec

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.