Blíži sa 8.ročník Fest Anča 2015

FestAnca2015 resizeV dňoch od 24. do 28. júna 2015 bude Žilina opäť žiť animáciou, počítačovými hrami, hudbou a umením – priestory Stanice Žilina-Záriečie, Novej Synagógy, Artfora, Ster Century Cinemas a ďalších spriaznených miest aj tento rok obsadí medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča.

Multimediálna prehliadka toho najzaujímavejšieho, čo sa za uplynulý rok vo svete animovaného filmu urodilo, ponúkne aj tento rok zábavu pre všetky vekové kategórie. Okrem súťažných sekcií, ktoré divákom predstavia čerstvú animovanú tvorbu z celého sveta, sa môžete tešiť aj na viaceré výnimočné celovečerné filmy. Festival premietne

aktuálne divácke hity, ako napríklad na Oscara nominovanú snímku Pieseň mora či snímku Ovečka Shaun vo filme. Chýbať nebude ani dnes už klasická bábková rozprávka Na povale alebo Kto má dnes narodeniny? českého režiséra Jiřího Bartu, ktorý sa festivalu zúčastní aj osobne.

 

Barta bude na Fest Anči len jedným z množstva zaujímavých hostí. Účasť prisľúbilo napríklad svetoznáme estónske Piesenmora01 resize 2animátorské duo Priit Pärn a Olga Pärn alebo írsky režisér Tomm Moore, dvojnásobný držiteľ nominácie na Oscara za najlepší celovečerný animovaný film. Na chvíľu sa Žilina zmení na veľký animovaný svet, pretože po jej uliciach budú na trojkolkách jazdiť dvaja uznávaní umelci VJs Suave z Brazílie a svojimi projekciami oživia náhodne vybrané budovy alebo priestory.

 

Fest Anča aj tento rok myslí i na najmladšieho diváka. Celý jeden festivalový deň je venovaný programu pre deti. Tie si však na svoje prídu aj počas celého festivalu. Popri hlavných filmových súťažiach je špecialitou Anča Kids Award. O jej udelení rozhoduje porota zostavená z detí, ktoré sa zúčastnia projekcie vybraných súťažných filmov. „Pre mladších fanúšikov, ale aj ich rodičov, máme pripravených hneď niekoľko nezabudnuteľných zážitkov. Tešiť sa môžu napríklad

Piesenmora01 resize 1na filmy Tomma Moorea, okrem najnovšej Piesne mora uvedieme tiež film Brendan a tajomstvo Kellsu, ktorý doteraz nebol na Slovensku distribuovaný. Zaujímavé bude tiež premietanie vzácnych archívnych večerníčkov, ktoré ani dnes nestrácajú nič zo svojho čara,“ uviedla riaditeľka festivalu Jana Slezáková.

 

Okrem hlavného filmového programu ponúkne Fest Anča tiež množstvo sprievodných akcií. Obľúbená Animation Karaoke Battle umožní prihláseným odvážlivcom prejaviť svoju kreativitu a zmysel pre humor živým dabingom vybraných animovaných ukážok. Zopakuje sa populárny dizajn market, zapojiť sa bude dať do množstva kreatívnych workshopov, vďaka ktorým sa naučíte napríklad vyrábať odznaky, výtvarnú techniku lino či tvorbu videa prostredníctvom známej aplikácie Vine. Zaujímavé premietania opäť ponúkne aj žilinská pobočka kníhkupectva Artforum. Pozadu neostane ani Považská galéria umenia v Žiline, ktorá od 25. júna 2015 premení svoje priestory na tajuplný svet mágie v podobe výstavy Stratený svet Jiřího Bartu. Uvidíte tu výtvarné návrhy, obrázkové scenáre, bábky, dekorácie či fotografie, ktoré vznikli v procese tvorby animovaných filmov Jiřího Bartu.

 

PriitPärn KarlaMarilyn4 resizeKaždoročným lákadlom Fest Anče je výrazný hudobný program. Minulý rok zožala obrovský ohlas živá hudba vytvorená na mieru k nemým filmom. Preto sa organizátori rozhodli osloviť aj tento rok hudobníkov, aby skomponovali hudbu k českým animovaným snímkam, ktoré  vznikli v rokoch 1925 – 1945. Tešiť sa môžete na koncerty domácich či zahraničných interpretov. Z Estónska dorazí charizmatická hudobníčka Vul Vulpes, ktorej tvorba sa odkláňa od hlavného hudobného prúdu. Miešajú sa v nej industriálne zvuky s nadžánrovou elektronikou. Spoločnosť jej bude robiť známy francúzsky VJ Desaxis Mundi. Slovenskú scénu zase zastúpi kapela Nvmeri, mladé trio, ktoré za svoju sviežu zmes gitár a elektroniky získalo cenu za album roka na Radio_Head Awards.

 

Po minuloročnom úspechu bude v priestoroch Novej Synagógy v rámci Fest Anče prebiehať tiež podujatie Game Days, ktoré si kladie za cieľ oboznámiť širokú verejnosť so slovenskou a českou videohernou tvorbou. Okrem samotných počítačových hier ponúkne návštevníkom projekcie celovečerných filmov s videohernou tematikou, prednášky, prezentácie herných štúdií a ďalší sprievodný program.

 

Fest Anča ponúkne počas piatich festivalových dní filmovú zábavu od rána až do noci. Popritom sa na prednáškach, workshopoch alebo diskusiách s tvorcami naučíte veci, o ktorých sa vám ani len nesnívalo.
Viac: www.festanca.sk.


               
          

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.