Viac filmov, viac zábavy, viac Fest Anče!

Fest Anca resizeDnes prvého apríla sa začal predpredaj lístkov na medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča za výhodnejšiu cenu. Prvý letný filmový festival otvorí v Žiline 18. – 22. júna dvere do sveta animácie. Čaká vás poriadna dávka filmov, výborné koncerty, workshopy, diskusie či Animation Karaoke Battle.

Anička opäť uvedie v slovenskej premiére to najlepšie zo svetovej produkcie. Väčšinu z premietnutých filmov nebudete mať šancu uvidieť predtým ani potom kdekoľvek na Slovensku. Diváckym ťahákom tohto roka je rodinný celovečerák Chlapec a svet (The Boy and the World). Dobrodružstvo malého Cuca sa začne uprostred noci, keď závan vetra otvorí okná na jeho izbe a vezme ho na výlet naprieč celou Brazíliou. Farebný, zábavný, dobrodružný. Tieto tri slová Chlapec a svet2 resizeasi najlepšie charakterizujú film brazílskeho režiséra Alêho Abreu. „Diváka zaujme aj dvojité kódovanie filmu. Dospelý vníma príbeh úplne inak ako dieťa,“ prezradil dramaturg festivalu Maroš Brojo. „Chlapec a svet je na jednej strane nesmierne hravý a farebný, a tým si ho obľúbia mladší diváci. Na druhej strane v ňom dospelý človek popri bezprostrednej nálade rozozná aj veľmi otvorené posolstvo reagujúce na realitu súčasnej spoločnosti.“

 

Viete o tom, že sa na Anči tento rok premietne aj najstarší zachovaný animák? Výnimočný však nebude len film, ale aj jeho projekcia. Dobrodružstvá princa Achmeda vytvorila nemecká režisérka Lotte Dobrodružstvá princa Achmeda resizeReinigerová v roku 1926. O 88 rokov neskôr k nemu pre Fest Anču skomponoval hudbu Stroon a naživo ju odohrá počas premietania. Ďalším neopakovateľným zážitkom bude prehliadka avantgardných ukrajinských filmov s originálnym hudobným doprovodom Karaoke Tundru. Budete sa tak môcť opäť preniesť do magického obdobia nemých filmov so živým hudobným sprievodom, tentoraz však podstatne modernejším a zaujímavejším.

 

Už tradične bude dominantou festivalu medzinárodná súťaž animovaných filmov, do ktorej sa prihlásilo až 1076 snímok zo 70 krajín. „Čaká nás náročná práca. Predvýberová porota musí vybrať do súťaže to najlepšie, čo za posledné dva roky vo svete vzniklo.“ prezradil dramaturg festivalu Maroš Brojo. „Prišli nám oceňované filmy z animátorských veľmocí, akými sú Nemecko, Francúzsko, USA či Veľká Británia. No potešili nás aj zaujímavé veci z krajín s veľmi nízkou produkciou animákov, ako napríklad Ekvádor, Nigéria či Kamerun.“ Vyzerá to tak, že sa u nás stále viac a viac tvorí, pretože až 44 animovaných filmov prišlo zo Slovenska. „Domácu animáciu nechceme iba propagovať, ale aj podporovať,“ prezradila riaditeľka festivalu Eva Pavlovičová. „A robíme to tou najefektívnejšou cestou. V spolupráci s Litfondom sme rozšírili ocenenia o Anča Slovak Award, kde víťaz získa cenu honorovanú sumou 600 eur.“ Anička sa rozrastá nielen počtom prihlásených filmov. Tento rok bude 2x väčšia azda v každom smere.
Tešte sa na viac festivalových dní, viac projekcií, viac workshopov a hlavne viac zábavy!

 

Viac: www.festanca.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.