Filmovú párty rozbalí Mini Fest Anča

Dnes je krásny deň Its Such a Beautiful Day resizeAnička nelení a fičí aj v zime. Od 12. do 14. decembra pripravila pre všetkých milovníkov animovaného filmu trojdňový festival Mini Fest Anča. V bratislavskom kine Foajé na Štefánikovej ulici 16 v Bratislave premietne filmové chuťovky pre tých najmenších aj pre najväčších.

Mini Aničku odštartuje vo štvrtok (10:30) projekcia pre mamičky a ich malé detičky. Premietne večerníkové seriály  Slimák Maťko a škriatok Klinček či Pásli ovce valasi, ktoré určite pozná a miluje niekoľko generácií.  
Aj hudobného experimentátora Amona Tobina miluje zopár generácií od roku 1995. Svoj nový album ISAM sa rozhodol doplniť o vizuálnu šou, akú treba zažiť. A tak Anička všetkých pozýva na koncert. Alebo skôr záznam koncertu, na ktorom sa na obrovskú kulisu nepravidelných tvarov premietajú rôzne vzory, ornamenty a výjavy v priamej interakcii s Amonovou hudbou. Výsledkom je psychedelický audiovizuálny zážitok dokonale súznejúci s hudobným prejavom, aký sa jednoznačne oplatí vidieť, ak nie naživo, tak aspoň v kine na plátne.

 

Pokiaľ ste v lete na Fest Anči nestihli projekciu  celovečerného filmu It’s Such a Beautiful Day, tak máte teraz jedinečnú a jedinú príležitosť. Kultový animátor Don Hertzfeldt, ktorý má na konte nomináciu na Oscara, geniálne spojil tri krátke filmy Everything will be OK (Všetko bude v poriadku, 2006), I Am So Proud of You ( Som na teba hrdá, 2008) a It's Such a Beautiful Day (Dnes je krásny deň, 2011) do jedného súvislého celku - veľkolepej temnej dlhometrážnej komédie. Všetky tri časti príbehu boli animované pomocou starožitnej animátorskej zostavy na 35 mm kameru, ktorá bola zostrojená v roku 1940 a je jednou z posledných funkčných kamier svojho druhu v Amerike. Práve vďaka nej vznikli jedinečné vizuálne efekty a experimentálny obraz.

 

tito on ice 01 resize„V piatok premietneme tragický, poetický, ale aj nesmierne zábavný švédsko-nemecký film Chladený Tito (Tito on Ice) Maxa Anderssona a Heleny Ahonen.“ hovorí programový riaditeľ  Maroš Brojo. „Max Andersson a Lars Sjunnesson sú švédski tvorcovia komixu Bosnian Flat Dog. Celkom originálne sa snažia spropagovať svoju knihu, a to cestovaním po krajinách bývalej Juhoslávie. Nuž a v chladničke so sebou vezú mumifikovaného maršala Tita. Na ceste spoznávajú množstvo ľudí z post-juhoslovanskej nezávislej kultúrnej scény. Dostávajú sa na čoraz podivnejšie miesta a začínajú spochybňovať samých seba i okolitú realitu.“

 

Piatkový večer bude patriť aj slovenskej filmárke Ivane Šebestovej. Práve bola so svojím najnovším filmom Sneh v Ljubljane, tak sa možno dozvieme nejaké nové zážitky. Ale hlavne zaostríme pozornosť aj na jej ostatné filmy. Počas ich premietania nám Ivana Šebestová totiž vyrozpráva zaujímavosti zo zákulisia ich tvorby.

 

V sobotu sa nalaďte na celodenné Aničkovanie. Hneď o 10:30 premietneme príbehy obľúbených hrdinov Maťka a Kubka. Priznajte sa! Kto by nechcel vidieť v kine kultový slovenský večerníček Pásli ovce valasi? Alebo ďalší legendárny večerníček Slimák Maťo a škriatok Klinček?

 

Pre malých nadšencov animácie je pripravený worskhop. Budú si môcť vytvoriť svojich vlastných hrdinov a vymyslieť im dobrodružstvo podľa vlastnej fantázie. Pri tvorbe animácie im pomôže teta Kamila a ujo Budík, ktorí budú nielen asistovať, ale aj poradia ako na to. Môžete sa tešiť na veľkú srandu.

 

Nadšenci animácie sa na záver Mini Fest Anče presunú do A4-centra súčasnej kultúry na Karpatskej ulici (budova Ymca), kde bude párty, o ktorú sa postarajú DJ Reverend versus Sigi.

Viac:  www.festanca.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.