Febiofest 2020 otvorí Zelenkov nový film

Febiologo resizeFebiofest ako jeden z najväčších a najdlhšie prebiehajúcich filmových festivalov na Slovensku čoskoro odštartuje svoj 27. ročník. Jeho pôvodný marcový termín zastavilo tesne pred štartom zatvorenie kín na začiatku korona krízy. Od 30. septembra do 4. októbra 2020 však počas piatich festivalových dní prinesie k divákom v premiérach nové slovenské filmy, oceňované zahraničné tituly, ktoré majú na konte uvedenia na prestížnych festivaloch ako Cannes, Benátky či Toronto, medzinárodnú súťaž, ktorá reflektuje dianie v strednej Európe, diela klasikov, aj program pre detských divákov. Mnohé zo snímok uvidia diváci v exkluzívnych prvých slovenských uvedeniach. Projekcie sa uskutočnia v bratislavských kinách Lumière a Mladosť, pôvodne plánovaný sprievodný program bude prebiehať v obmedzenej podobe a ostane výlučne v priestoroch kinosál. Organizátori pripravujú bezpečný festival, počas jeho konania budú dodržané všetky hygienické a protiepidemické opatrenia v súlade s aktuálne platnými predpismi Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Slovenská filmová krajina s dlho odkladanými premiérami
Už tradične najnavštevovanejšia sekcia Slovenská filmová krajina mala v pôvodnom termíne festivalu priniesť až osem titulov, z ktorých väčšina mala za sebou svetovú premiéru na niektorom z kľúčových zahraničných festivalov. Počas blížiaceho sa Febiofestu sa predstaví päť nových slovenských filmov, ktoré celé mesiace odkladali premiéru a slovenským divákom sa po prvý raz predstavia práve na Febiofeste.

Festival otvorí 30. septembra 2020 v premiére nový česko-slovenský film režiséra Petra Zelenku Modelár o dvoch kamarátoch, ktorí prevádzkujú požičovňu Modelar resizedronov. Majiteľ firmy prezývaný Plech, vo voľnom čase raper, sníva o veľkých peniazoch. Chemik a vynikajúci letecký navigátor Pavel, zas sníva o spravodlivosti a lepšom svete. Drony sú pre nich priepustkou do mnohých oblastí ľudského konania, kam by sa inak nepozreli. Medzi ich klientmi sú napríklad prezidentský kandidát či umelci. Drony vo filme monitorujú veterné elektrárne aj nosia luxusné kabelky na prehliadke namiesto modeliek. Keď sa však jeden z hrdinov rozhodne využiť dron na niečo úplne iné, situácia vo firme sa začne komplikovať.

Medzinárodne uznávaná slovenská režisérka Mira Fornay osobne uvedie v slovenskej premiére na Febiofeste svoju novinku Žaby bez jazyka, ktorá sa vo svetovej premiére predstavila na MFF v Rotterdame. Je ostrým a nekompromisným pohľadom na domáce násilie. Jaroslav K. je pekný muž, zdanlivo dobrosrdečný a jemný syn, manžel a otec. V skutočnosti je posadnutý sexom a varením a chorobne žiarli na svoju manželku Blanku, ktorú terorizuje v ich veľkom dome v malom meste. Na svojej metaforickej ceste, ktorá je štruktúrovaná ako počítačová hra, bude musieť zviesť boj so svojimi najtemnejšími stránkami a démonmi a obetovať viac, než by ktokoľvek z divákov predpokladal.

Počas Febiofestu vyšle na svoju kino púť nový film aj medzinárodne rešpektovaný dokumentarista a dobrodruh Pavol Barabáš, ktorý má na konte desiatky Everestnacesta resizedokumentárnych snímok. Everest - Najťažšia cesta rozpráva o výzvach, ktoré prináša celým generáciám najlepších horolezcov najvyššia hora sveta. Najstrmšou a najťažšou je jej juhozápadná stena. Jej prelezenie bolo svetovou výzvou, a preto sa o to pokúšalo mnoho veľkých medzinárodných expedícií. Až v roku 1975 sa podarilo 18 členom britskej výpravy za pomoci 40 šerpov, fixných lán a kyslíkových prístrojov preliezť obávanou stenou.

Nové filmy predstavia slovenskému publiku aj známi režiséri Jaro Vojtek a Martin Šulík, ktorí sa pustili do filmových portrétov osobností.
Profesionálny aj súkromný osud slovenského novinára, reportéra a fotografa Andreja Bána prinesie na plátno dokumentárny film Raj na zemi, ktorý Febiofest uvedie v slovenskej premiére. Režisér Jaro Vojtek sníma prostredníctvom intímnych rozhovorov a počas spoločných putovaní po svete Bánov osobný príbeh, jeho zápas so samotou aj s psychickými problémami. Paralelne zaznamenáva tragické a komplikované príbehy súčasného sveta vo vojnových a krízových oblastiach ako sú Irak, Gruzínsko či Kosovo, kam sa Andrej Bán vracia k protagonistom svojich reportáží – k ľuďom, zabudnutých ľuďmi.

Martin Šulík vo svojom novom autorskom dokumente zachytáva tvorivú i životnú cestu výnimočnej osobnosti slovenskej kultúry, MilanSladek resizemíma Milana Sládka. Svojimi predstaveniami objavil pre domáce publikum novú divadelnú formu a ovplyvnil nielen našich, ale aj európskych divadelníkov. Po okupácii Československa v auguste 1968 emigroval do Nemecka. Film, v ktorom vystupujú spomedzi desiatok osobností aj Milan Lasica, Eva Mária Chalupová či Ľubomír Feldek, je svedectvom nielen o individuálnom úsilí Milana Sládka, ale aj o osudoch celej generácie slovenských divadelníkov.

Jan Švankmajer je filmový tvorca a výtvarník, ktorý je pojmom na celom svete. Film Alchymická pec, ktorý len uviedol v svetovej premiére prestížny festival v Rotterdame, je výnimočným portrétom tohto originálneho umelca a zároveň dokumentuje život a proces tvorby v spoločnosti Athanor (čo je názov renesančnej alchymickej pece), kde Švankmajerove filmové diela v posledných troch desaťročiach vznikajú. Dvojica mladých režisérov Adam Oľha a Jan Daňhel mali výnimočnú príležitosť vstúpiť do „alchymickej dielne“ a zaznamenať svedectvo o vytvorení – ako ho tvorca sám označuje – posledného Švankmajerovho filmu Hmyz. Ten v roku 2018 slávnostne otvoril aj za osobnej účasti jeho tvorcu Febiofest.

Program s výberom pre každého
Kľúčovou programovou sekciou Febiofestu zostáva súťaž krátkych filmov V strede Európy. Stretnú sa v nej hrané, dokumentárne a animované snímky do 30 minút z krajín V4, Rakúska a po novom aj z Ukrajiny. Pre divákov, ktorí idú na istotu a hľadajú to najlepšie od oceňovaných autorov je určená sekcia Film +. Premiéry nových domácich filmov ponúkne už spomínaná Slovenská filmová krajina, ktorá je posledné roky divácky najúspešnejšou a najnavštevovanejšou sekciou. Zrkadlo minulosti uchváti s nanovo digitalizovanými dielami zlatého fondu svetovej kinematografie. Fanúšikov hororov a nočných premietaní poteší Planet Dark. Febiofest už tradične neopomenie ani najmladších divákov a prinesie tento rok ešte bohatší Filmový kabinet deťom.

Febiofest Bratislava ponúka divákom festivalový Cinepass ako aj vstupenky cez online rezervačný systém MyCinepass. Výnimočne bude Cinepass tento rok platiť až do konca roka 2020, a to na ďalšie vybrané projekcie pod hlavičkou Febiofestu, ktoré sa uskutočnia v Kine Lumière. S ohľadom na bezpečnosť divákov a v súlade s hygienickými a protiepidemickými opatreniami je kapacita jednotlivých kinosál limitovaná. Z tohto dôvodu prosia organizátori divákov, aby si na vybrané projekcie rezervovali miesto prostredníctvom cinepassu cez akreditačný systém https://cinepass.sk/febiofest/sk/. Na jednotlivé projekcie je možné zakúpiť si aj samostatné vstupenky.

O trofej Febiofestu súťaží aj oscarový nominant
Kľúčovou programovou sekciou Febiofestu zostáva súťaž krátkych filmov V strede Európy, zameraná na filmy z krajín Vyšehradskej štvorky, Rakúska a od tohto roku aj Ukrajiny. Tým sa uzatvára výber krajín susediacich so Slovenskom, ktoré majú k sebe najbližšie, a to nielen vďaka spoločným hraniciam, ale aj svojou minulosťou a kultúrou. Diváci tak majú opäť jedinečnú príležitosť vidieť zaujímavé krátke hrané, dokumentárne, animované a experimentálne filmy z nášho regiónu, ku ktorým by sa inak pravdepodobne nedostali. Súťaž tvorí už tradične 20 titulov, prihlásených bolo tento rok viac než 200 snímok. Štyri bloky filmov budú tak doplnené diskusiami s tvorcami po premietaní.

Diváci sa môžu tešiť na animované filmy, ktoré majú za sebou už bohatú festivalovú púť ako napríklad slovenský film Sh_t Happens, nominovaný na domáce národné filmové ceny Slnko v sieti alebo ukrajinský animák Hlboká láska. A o hlavnú trofej Febiofestu sa bude uchádzať aj Dcera, ktorá v susednom Česku vyvolala senzáciu po tom, čo získala nomináciu na Oscara. Medzi krátkymi dokumentami sa nájdu filmy ako Moja pekná krajina, zaznamenávajúci nárast radikalizmu a extrémistickej strany v Poľsku alebo český V Kyjeve se nestříli, ktorý mapuje ukrajinskú spoločnosť po ozbrojenom konflikte v roku 2014. Vo výbere hraných filmov diváci uvidia mrazivú snímku Hra o dvoch tínedžeroch, ktorí sa rozhodnú spáchať samovraždu v priamom prenose alebo maďarskú drámu Banality, nakrútenú na jeden dlhý záber, inšpirovanú tragickými udalosťami na bostonskom maratóne v roku 2013. Vo výbere nezabúdame ani na experimenty - nový film Thorax od jedného z najvýznamnejších autorov súčasnej rakúskej experimentálnej scény Siegfrieda A. Fruhaufa či klip skupiny Čisté tvary Prelomiť vlny v réžii Andreja Kolenčíka, autora tohtoročného festivalového spotu.

CorpusChristi resizeSlávnostný záver festivalu bude 4. októbra 2020 patriť oscarovému nominantovi, poľsko-francúzskej dráme Corpus Christi. Na Festivale poľských hraných filmov v Gdyni získala 11 ocenení. Je príbehom Daniela, ktorý v detenčnom centre pre mladistvých zažije duchovnú premenu. Chce sa stať kňazom, ale bránia mu v tom záznamy v registri trestov.

Medzinárodná porota bude rozhodovať online, keďže experti z Nemecka, Slovinska a Portugalska sa tento rok festivalu osobne zúčastniť nemôžu. Popri medzinárodnej a študentskej porote sa do hodnotenia súťažných filmov môžu zapojiť aj diváci a svojimi hlasmi na www.cinepass.sk vybrať najlepší divácky film.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.