Divákov Febiofestu najviac zaujali slovenské filmy

Febiologo resizeJubilejný 25. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest 2018 si aj tento rok udržal svojich divákov. Takmer 11-tisíc filmových fanúšikov sa zúčastnilo festivalového maratónu v 11 slovenských mestách, počas ktorého sa premietlo 126 titulov z celého sveta na 226 projekciách. V priemere sa tak každého festivalového premietania zúčastnilo okolo 50 divákov.

MFFK Febiofest sa uskutočnil v Bratislave od 15. do 21. marca 2018 a už od 16. do 29. marca 2018 putoval do Banskej Bystrice, Kežmarku, Košíc, Levíc, Martina, Popradu, Prešova, Prievidze, Trenčína a Trnavy. Spolu sa festivalové projekcie uskutočnili až v 16 kinách po Slovensku. Na hlavnú bratislavskú časť Febiofestu zavítalo počas Febiofest resize151 festivalových projekcií v 7 kinosálach v 4 kinách ako aj na sprievodné podujatia spolu takmer 8000 návštevníkov. V regiónoch navštívilo 75 festivalových projekcií takmer 3000 divákov.Najväčší divácky záujem vzbudili už tradične nové domáce filmy, najúspešnejšou sekciou sa rovnako ako posledné roky stala Slovenská filmová krajina, ktorá uviedla 9 premiér nových slovenských filmov. Spolu si ich na 20 projekciách v Bratislave pozrelo takmer 1800 divákov.

 

Na vrchole rebríčka návštevnosti festivalových filmov dominovala česko-slovenská čierna komédia, nový a súčasne posledný film legendárneho režiséra Jana Švankmajera Hmyz, ktorý za osobnej účasti tvorcov slávnostne otvoril jubilejný 25. MFFK Febiofest. Druhým najnavštevovanejším titulom sa stal nový dokumentárny film režiséra Patrika Lančariča Válek a treticu najsledovanejších filmov uzatvoril záverečný film Febiofestu Ismailove prízraky, ktorý osobne uviedol v Bratislave jeho francúzsky režisér Arnaud Desplechine. „V rámci tohtoročného programu sme si dovolili zaexperimentovať. Niektoré filmy sme hrali len raz, iné sme nasadili až na tri projekcie. Novinkou bol aj rekordný počet 30 režisérov, ktorí spolu s delegáciami prišli osobne uviesť svoje snímky a diskutovali s divákmi. Sme teda veľmi radi, že sa potvrdil záujem návštevníkov a veľa premietaní bolo vypredaných. MFFK Febiofest je stále v prerode a verím, že v budúcnosti bude záujem publika ešte silnejší,“ povedal umelecký riaditeľ Přemysl Martinek.

 

FebioRobertTappert resizeSpomedzi 9 festivalových sekcií si „striebro“ v návštevnosti pripísala nová sekcia Bez limitov, ktorá sa v dramaturgii  objavila po prvý raz a priniesla snímky, ktoré inovatívnymi prístupmi k filmovému rozprávaniu alebo vizuálnemu spracovaniu ovládli v poslednom čase filmové festivaly či európsku klubovú scénu. Jej 23 titulov si pozrelo v Bratislave takmer 1300 divákov. Už tradične patril k najobľúbenejším sekciám Klubový film dnes, ktorý uviedol aj novinky od režisérov ako Wim Wenders, Claire Denis, Takeši Kitano či Marek Najbrt a jeho 13 filmov si pozrelo spolu 1200 divákov.  

 

Na záverečnom ceremoniáli boli vyhlásené ocenenia súťažnej sekcie V strede Európy. Spomedzi 20 krátkych hraných, dokumentárnych a animovaných snímok zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska Hlavnú cenu spojenú s finančnou prémiou 3000 eur získal poľský dokumentárny film Prach / Proch režiséra Jakuba Radeja. Divácka cena putovala slovenskému hranému filmu I want to Believe režiséra Matúša Ryšana.

Foto: Robert Tappert

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.